Kotlety schabowe z pigwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe z pigwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
122 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej wieprzowinę. Gdy się zarumieni, zdejmij z patelni.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 1

Krok 2

Resztę oliwy podgrzej na patelni, dodaj posiekane w kostkę czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 2

Krok 3

Dodaj ósemki pigwy i smaż jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 3

Krok 4

Dodaj białe wino, bulion drobiowy i sok pomarańczowy. Zagotuj. Wsyp cynamon i miód, po czym gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 4

Krok 5

Mięso przełóż na patelnię, zalej sosem i uduś. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej