
Składniki
8 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej wieprzowinę. Gdy się zarumieni, zdejmij z patelni.

Krok 2
Resztę oliwy podgrzej na patelni, dodaj posiekane w kostkę czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut.

Krok 3
Dodaj ósemki pigwy i smaż jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.

Krok 4
Dodaj białe wino, bulion drobiowy i sok pomarańczowy. Zagotuj. Wsyp cynamon i miód, po czym gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Krok 5
Mięso przełóż na patelnię, zalej sosem i uduś. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej