Kotlety schabowe z pigwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe z pigwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
122 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, a następnie podsmaż na niej wieprzowinę. Gdy się zarumieni, zdejmij z patelni.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 1

Krok 2

Resztę oliwy podgrzej na patelni, dodaj posiekane w kostkę czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 2

Krok 3

Dodaj ósemki pigwy i smaż jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 3

Krok 4

Dodaj białe wino, bulion drobiowy i sok pomarańczowy. Zagotuj. Wsyp cynamon i miód, po czym gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 4

Krok 5

Mięso przełóż na patelnię, zalej sosem i uduś. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.

Kotlety schabowe z pigwą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe z pigwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej