Kotlety schabowe po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
633 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na 10 kotletów.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 1

Krok 2

Dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawą Knorr, a następnie włóż do nich schab.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 2

Krok 3

Wstaw do lodówki na 2 dni, po czym odsącz z marynaty.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 3

Krok 4

Smaż około 16 minut.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schabowe po staropolskuKotlety schabowe po staropolsku

Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowania potrzebujesz przede wszystkim schabu oraz aromatycznych ziół i przypraw. Zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze kawałki, następnie rozbij je tłuczkiem i zamarynuj. By przygotować marynatę wystarczy, że wszystkie składniki (przyprawę do wieprzowiny, pieprz, ziele angielskie, kolendrę oraz goździki) rozmieszasz w odrobinie oliwy. Zamarynowane w ten sposób mięso włóż na jakiś czas do lodówki, po czym odsącz z nadmiaru marynaty. Kotlety smaż przez kilkadziesiąt minut na rozgrzanym tłuszczu, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą pieczone ziemniaki, a także mizeria, tarta marchewka, buraki lub surówka z czerwonej kapusty. Dla podkreślenia smaku, całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne kotlety schabowe po staropolsku według naszego przepisu. Do dzieła!