Kotlety schabowe po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

534 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na 10 kotletów.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 1

Krok 2

Dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawą Knorr, a następnie włóż do nich schab.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 2

Krok 3

Wstaw do lodówki na 2 dni, po czym odsącz z marynaty.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 3

Krok 4

Smaż około 16 minut.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schabowe po staropolskuKotlety schabowe po staropolsku

Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowania potrzebujesz przede wszystkim schabu oraz aromatycznych ziół i przypraw. Zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze kawałki, następnie rozbij je tłuczkiem i zamarynuj. By przygotować marynatę wystarczy, że wszystkie składniki (przyprawę do wieprzowiny, pieprz, ziele angielskie, kolendrę oraz goździki) rozmieszasz w odrobinie oliwy. Zamarynowane w ten sposób mięso włóż na jakiś czas do lodówki, po czym odsącz z nadmiaru marynaty. Kotlety smaż przez kilkadziesiąt minut na rozgrzanym tłuszczu, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą pieczone ziemniaki, a także mizeria, tarta marchewka, buraki lub surówka z czerwonej kapusty. Dla podkreślenia smaku, całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne kotlety schabowe po staropolsku według naszego przepisu. Do dzieła!