Schab po staropolsku - schabowy: staropolski przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
633 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

667 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na 10 kotletów.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 1

Krok 2

Dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawą Knorr, a następnie włóż do nich schab.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 2

Krok 3

Wstaw do lodówki na 2 dni, po czym odsącz z marynaty.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 3

Krok 4

Smaż około 16 minut.

Kotlety schabowe po staropolsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z chorizo
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schabowe po staropolskuKotlety schabowe po staropolsku

Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowania potrzebujesz przede wszystkim schabu oraz aromatycznych ziół i przypraw. Zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze kawałki, następnie rozbij je tłuczkiem i zamarynuj. By przygotować marynatę wystarczy, że wszystkie składniki (przyprawę do wieprzowiny, pieprz, ziele angielskie, kolendrę oraz goździki) rozmieszasz w odrobinie oliwy. Zamarynowane w ten sposób mięso włóż na jakiś czas do lodówki, po czym odsącz z nadmiaru marynaty. Kotlety smaż przez kilkadziesiąt minut na rozgrzanym tłuszczu, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą pieczone ziemniaki, a także mizeria, tarta marchewka, buraki lub surówka z czerwonej kapusty. Dla podkreślenia smaku, całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne kotlety schabowe po staropolsku według naszego przepisu. Do dzieła!