
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso podziel na 10 kotletów.

Krok 2
Dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawą Knorr, a następnie włóż do nich schab.

Krok 3
Wstaw do lodówki na 2 dni, po czym odsącz z marynaty.

Krok 4
Smaż około 16 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety schabowe po staropolsku
Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowania potrzebujesz przede wszystkim schabu oraz aromatycznych ziół i przypraw. Zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze kawałki, następnie rozbij je tłuczkiem i zamarynuj. By przygotować marynatę wystarczy, że wszystkie składniki (przyprawę do wieprzowiny, pieprz, ziele angielskie, kolendrę oraz goździki) rozmieszasz w odrobinie oliwy. Zamarynowane w ten sposób mięso włóż na jakiś czas do lodówki, po czym odsącz z nadmiaru marynaty. Kotlety smaż przez kilkadziesiąt minut na rozgrzanym tłuszczu, aż do momentu uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowego dania będą pieczone ziemniaki, a także mizeria, tarta marchewka, buraki lub surówka z czerwonej kapusty. Dla podkreślenia smaku, całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszne kotlety schabowe po staropolsku według naszego przepisu. Do dzieła!