Schab po hiszpańsku – przepis: marynowany | Przepisy.pl pixel

Schab po hiszpańsku z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

620 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 pęczek

0.5 pęczka

0.7 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube plastry około 1,5 centymetra każdy. Następnie powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 1

Krok 2

Do kielicha miksera wlej oliwę. Dodaj odcedzone oliwki, czosnek, liście bazylii i natki pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawę Knorr. Całość delikatnie zmiksuj.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 2

Krok 3

Pastą oliwkową natrzyj starannie mięso i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 3

Krok 4

Teraz grilluj mięso po 5-6 minut z każdej strony na niezbyt rozgrzanym grillu tak, aby otoczka oliwkowa się nie spaliła. Podawaj samodzielnie lub z ziemniakami i sałatą.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 20.02.2019

    niebo w gębie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po hiszpańsku z oliwkami    Schab po hiszpańsku z oliwkami

W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrządzić? Poszukaj inspiracji wśród europejskich tradycji kulinarnych i przygotuj schab po hiszpańsku z oliwkami. Soczyste, mięsne porcje wieprzowiny z pełną temperamentu tapendą z oliwek to danie na piątkę. Dodatkowym atutem tej potrawy jest łatwość, z jaką ją przygotujesz. Zmiksuj ze sobą zielone oliwki, czosnek oraz natkę pietruszki i listki bazylii, a powstanie nieziemsko aromatyczna pasta, którą następnie pokryjesz kolejne porcje mięsa. Schab po hiszpańsku przygotowywany jest z grubych plastrów wieprzowiny, dlatego, aby mięso nabrało smaku oliwkowej pasty, powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem i pozostaw pod zielonym przykryciem na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie grilluj mięso po 5-6 min z każdej strony, uważając na to, by oliwkowa otoczka się nie spaliła. Schab po hiszpańsku możesz podawać z typowo polskimi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki i sałata – międzynarodowe połączenie idealne – gotowe!