Schab po hiszpańsku z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab po hiszpańsku z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 pęczek

0.5 pęczka

0.7 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube plastry około 1,5 centymetra każdy. Następnie powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 1

Krok 2

Do kielicha miksera wlej oliwę. Dodaj odcedzone oliwki, czosnek, liście bazylii i natki pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawę Knorr. Całość delikatnie zmiksuj.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 2

Krok 3

Pastą oliwkową natrzyj starannie mięso i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 3

Krok 4

Teraz grilluj mięso po 5-6 minut z każdej strony na niezbyt rozgrzanym grillu tak, aby otoczka oliwkowa się nie spaliła. Podawaj samodzielnie lub z ziemniakami i sałatą.

Schab po hiszpańsku z oliwkami     - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 20.02.2019

    niebo w gębie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po hiszpańsku z oliwkami     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po hiszpańsku z oliwkami    Schab po hiszpańsku z oliwkami

W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrządzić? Poszukaj inspiracji wśród europejskich tradycji kulinarnych i przygotuj schab po hiszpańsku z oliwkami. Soczyste, mięsne porcje wieprzowiny z pełną temperamentu tapendą z oliwek to danie na piątkę. Dodatkowym atutem tej potrawy jest łatwość, z jaką ją przygotujesz. Zmiksuj ze sobą zielone oliwki, czosnek oraz natkę pietruszki i listki bazylii, a powstanie nieziemsko aromatyczna pasta, którą następnie pokryjesz kolejne porcje mięsa. Schab po hiszpańsku przygotowywany jest z grubych plastrów wieprzowiny, dlatego, aby mięso nabrało smaku oliwkowej pasty, powierzchnię każdego kawałka natnij delikatnie nożem i pozostaw pod zielonym przykryciem na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie grilluj mięso po 5-6 min z każdej strony, uważając na to, by oliwkowa otoczka się nie spaliła. Schab po hiszpańsku możesz podawać z typowo polskimi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki i sałata – międzynarodowe połączenie idealne – gotowe!