Schab po kubańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab po kubańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
789 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój na plastry grubości około 1 centymetra.

Schab po kubańsku    - Krok 1

Krok 2

Kminek rozgnieć w moździerzu.

Schab po kubańsku    - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj składniki marynaty: sok pomarańczowy, kminek, posiekany czosnek, skórki i sok z limonki, kolendrę, olej, sambal oelek oraz przyprawę Knorr.

Schab po kubańsku    - Krok 3

Krok 4

Mięso zamarynuj i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Schab po kubańsku    - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie grilluj schab po 3-4 minuty z każdej strony, aby pozostał soczysty.

Schab po kubańsku    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Schab po kubańsku najlepiej smakuje z ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Żaneta Frąckowiak

    Żaneta Frąckowiak , 21.10.2017

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po kubańsku   Schab po kubańsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Kotlet schabowy to stały bywalec polskich stołów. Ale istnieje prosty sposób na to, by z tego popularnego mięsa, uczynić fascynujące danie rodem z karaibskiej kuchni. Nasza propozycja to schab po kubańsku. Choć brzmi egzotycznie, to proste i szybkie danie. Sekret pełnego smaku schabu po kubańsku tkwi w marynacie. Aromat rozgniecionego kminku, czosnku i kolendry łączy się tu z orzeźwiającą nutą cytrusów. Do marynaty wlej sok pomarańczowy oraz dodaj skórkę i sok z limonki. Całość wzmocni jeszcze sambal oelek – ostry sos przygotowywany na bazie dojrzałych papryczek chili z dodatkiem soku z limonki. Aby mięso dobrze się zamarynowało, pozostaw je w przyrządzonej mieszance na ok. 2 godziny, a następnie grilluj. Efekt będzie zniewalający! Smaki gorącej Kuby łatwo możesz odtworzyć w swojej kuchni. Spróbujesz?