
Składniki
500 gramów
4 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój na plastry grubości około 1 centymetra.

Krok 2
Kminek rozgnieć w moździerzu.

Krok 3
W misce wymieszaj składniki marynaty: sok pomarańczowy, kminek, posiekany czosnek, skórki i sok z limonki, kolendrę, olej, sambal oelek oraz przyprawę Knorr.

Krok 4
Mięso zamarynuj i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 5
Po tym czasie grilluj schab po 3-4 minuty z każdej strony, aby pozostał soczysty.


Dobra rada:
Schab po kubańsku najlepiej smakuje z ryżem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po kubańsku
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Kotlet schabowy to stały bywalec polskich stołów. Ale istnieje prosty sposób na to, by z tego popularnego mięsa, uczynić fascynujące danie rodem z karaibskiej kuchni. Nasza propozycja to schab po kubańsku. Choć brzmi egzotycznie, to proste i szybkie danie. Sekret pełnego smaku schabu po kubańsku tkwi w marynacie. Aromat rozgniecionego kminku, czosnku i kolendry łączy się tu z orzeźwiającą nutą cytrusów. Do marynaty wlej sok pomarańczowy oraz dodaj skórkę i sok z limonki. Całość wzmocni jeszcze sambal oelek – ostry sos przygotowywany na bazie dojrzałych papryczek chili z dodatkiem soku z limonki. Aby mięso dobrze się zamarynowało, pozostaw je w przyrządzonej mieszance na ok. 2 godziny, a następnie grilluj. Efekt będzie zniewalający! Smaki gorącej Kuby łatwo możesz odtworzyć w swojej kuchni. Spróbujesz?
























