
Składniki
4 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
null
1 łyżeczka
100 mililitrów
500 gramów
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry. Następnie nabijaj plaster na patyk do szaszłyków na przemian, podobnie do szycia igłą.

Krok 2
W misce wymieszaj olej z sosem sojowym, syropem klonowym, czosnkiem, wasabi, imbirem i przyprawą Knorr.

Krok 3
Szaszłyki grilluj polewając cały czas marynatą, aż boczek zrobi się chrupiący. Podawaj ze świeżymi sałatami i bazylią.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany boczek z syropem klonowym
Szukasz idealnej przekąski na leniwe wieczory z dobrym filmem? A może masz ochotę na nietypowy dodatek do kanapki? Grillowany boczek z syropem klonowym to bardzo kusząca propozycja dla wygłodniałych mięsożerców. Chrupiące kawałki aromatycznego boczku w słodko-ostrej i aksamitnej otoczce naprawdę rozpieszczają zmysły. Zazwyczaj jest tak, że szykując przekąski nie masz na to zbyt wiele czasu. Chcesz stworzyć coś pysznego, a zarazem szybkiego. Grillowany boczek wychodzi na przeciw twoim oczekiwaniom – całość przygotowań nie zajmie ci dłużej niż 15 minut. Grillowane szaszłyki nasycone aromatem imbiru oraz smakiem ostrego wasabi i czarująco słodkiego syropu klonowego idealnie współgrają ze smakiem świeżych sałat i pomidorów. Udekoruj nimi talerze wypełnione szaszłykami i ciesz się przekąską idealną. Spróbujesz?