Bakłażanowe łódki z grilla z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażanowe łódki z grilla z sosem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 plastrów

1 sztuka

5 łyżek

2 sztuki

1 garść

1 łyżeczka

5 łyżek

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany kroję wzdłuż na plastry 0,5 cm, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól pod wodą. Osuszam i smaruję olejem najpierw z jednej strony. Pomidory kroję w plastry dość grube, ser w paski.

Krok 2

Na rozgrzanym grillu układam plastry bakłażana stroną posmarowaną do dołu. Teraz smaruję olejem górną warstwę bakłażana. Boczek układam na grillu, plastry pomidora też.

Krok 3

Na plastrach bakłażana po usmażeniu rozsmarowuję sos, układam plastry pomidora, na to ser i boczek. Posypuję pieprzem czerwonym, ziołami. Podaję z sosem Hellmanns Burger Chunky i bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej