Bakłażanowe łódki z grilla z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażanowe łódki z grilla z sosem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 plastrów

1 sztuka

5 łyżek

2 sztuki

1 garść

1 łyżeczka

5 łyżek

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany kroję wzdłuż na plastry 0,5 cm, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól pod wodą. Osuszam i smaruję olejem najpierw z jednej strony. Pomidory kroję w plastry dość grube, ser w paski.

Krok 2

Na rozgrzanym grillu układam plastry bakłażana stroną posmarowaną do dołu. Teraz smaruję olejem górną warstwę bakłażana. Boczek układam na grillu, plastry pomidora też.

Krok 3

Na plastrach bakłażana po usmażeniu rozsmarowuję sos, układam plastry pomidora, na to ser i boczek. Posypuję pieprzem czerwonym, ziołami. Podaję z sosem Hellmanns Burger Chunky i bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażanowe łódki z grilla z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej