Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 gramów

1 sztuka

1 garść

0.5 opakowania

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 opakowania

3 łyżki

4 plastry

1 garść

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

6 listki

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i cebulę obierz. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną.

Krok 2

Fasolkę odsącz z zalewy i przełóż do miski, dodaj podsmażone i wystudzone pieczarki, 1 rozkruszoną kostkę mini przyprawy z czosnkiem, pół łyżeczki przyprawy chili z wędzoną papryką oraz natkę pietruszki. Zagnieć całość tłuczkiem do ziemniaków - masa nie musi być jednolita.

Krok 3

W osobnym naczyniu wymieszaj połowę opakowania Fix soczyste burgery z 75 ml gorącej wody i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj przestudzoną masę oraz 2 łyżki kaszy manny do pozostałych składników. Zamieszaj.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej. Podziel masę na 4 równe kotlety i każdy obtocz w Fix panierce chrupiący kurczak z czosnkiem. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Po przewróceniu kotletów na wierzchu, gdy są gorące połóż plaster żółtego sera. Zdejmij kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż przez minutę przekrojone bułki do burgerów.

Krok 5

Puree z pieczonej dyni zmiksuj z 1 łyżką majonezu Hellmans Vegan Mayo, passatą pomidorową, przyprawą chili z wędzoną papryką oraz przyprawą orientalna grubo mieloną tworząc gęsty sos. Opcjonalnie dopraw do smaku solą.

Krok 6

Podpieczone bułki posmaruj sosem i nakładaj na przemian: kotlet z serem, sos, plaster pomidora, pokrojona szalotka, kotlet z serem, sos, plaster pomidora, roszponka i całość przykryj druga połówką bułki posmarowaną sosem. Podawaj od razu. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wege burgery z fasoli z sosem chili pumpkin mayo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej