Soczyste pulpety w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste pulpety w sosie koperkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

30 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek przygotuj deskę do krojenia i pokrój na niej cebulę w drobną kostkę. Następnie posiekaj pęczek koperku i ząbek czosnku. Odstaw je na później.

Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - Krok 1

Krok 2

Sięgnij po dużą miskę. Wsyp do niej zawartość opakowania Knorr Fix Soczyste pulpety i zalej 150 mililitrami gotującej się wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 5 minut, aby mieszanina nieco ostygła.

Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - Krok 2

Krok 3

Po 5 minutach do miski z rozrobionym Fixem Soczyste pulpety Knorr przełóż 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego i dokładnie wymieszaj. Podziel masę na mniejsze porcje. Każdą z nich uformuj dłońmi w małe kulki.

Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj miskę lub głęboki talerz i wsyp do naczynia 30 gramów mąki pszennej. Obtocz w niej uformowane w kulki mięso. Rozgrzej na patelni 25 mililitrów oleju i smaż na nim pulpeciki przez kilka minut – aż będą rumiane. Po smażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć pulpeciki z nadmiaru oleju.

Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju, czyli 25 mililitrów. Podsmaż na niej pokrojone wcześniej cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista (to znaczy, że jej skórka zrobi się lekko przezroczysta), dodaj na patelnię pulpety. Całość zalej 200 mililitrami śmietanki 30%, a następnie oprósz posiekanym koperkiem. Wymieszaj dokładnie zawartość patelni, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.

Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do soczystych pulpetów w sosie koperkowym możesz dodać kilka plasterków papryczki chili. Wrzuć je na patelnię razem z cebulą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste pulpety w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste pulpety w sosie koperkowym Soczyste pulpety w sosie koperkowym

Aromatyczne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są soczyste pulpety w sosie koperkowym według naszego przepisu. Ich smak to zasługa nie tylko pachnącego koperku, ale także innych dodatków, które tworzą harmonijną i kuszącą całość. Nie zwlekaj, już dziś skorzystaj z tego pomysłu na obiad, a często będziesz do niego wracać.

Dla kogo?

Lubisz mięso mielone, ponieważ jest uniwersalne, a jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Jednocześnie brakuje ci pomysłu na jego podanie i masz wrażenie, że ciągle jesz to samo? Soczyste pulpety w sosie koperkowym okażą się pysznym urozmaiceniem jadłospisu.

Na jaką okazję?

Serwuj soczyste pulpety w sosie koperkowym zawsze wtedy, gdy masz ochotę na smaczny, tradycyjny posiłek. Nie zawsze trzeba zgłębiać tajniki zagranicznych kuchni, by zjeść coś naprawdę dobrego.

Czy wiesz, że?

Latem postaraj się zrobić zapas świeżego koperku. Bez problemu można go zamrozić i mieć zawsze pod ręką, jeśli najdzie Cię ochota na soczyste pulpety z sosem koperkowym.

Dla urozmaicenia:

Soczyste pulpety w sosie koperkowym serwuj z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.