Kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

50 gramów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 mililitrami wody i odstaw na kilka minut.

Kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, rodzynki i pokruszone orzechy laskowe, całość wymieszaj.

Kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

Kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż na patelni. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Kulki mięsne - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki mięsneKulki mięsne

Kulki mięsne to dobra propozycja dla wszystkich tych, którzy szukają alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych. Do przygotowania tej potrawy wykorzystaj mielone mięso wieprzowe lub wołowe. Jeśli wolisz, użyj mięsa w kawałku i własnoręcznie je zmiel. Wybierz w tym celu np. szynkę, łopatkę albo karkówkę. Następnie przygotuj farsz z mięsa mielonego, przypraw i dodatków, takich jak – sugerowane w przepisie – rodzynki i pokruszone orzechy laskowe (ewentualnie zastąpisz je włoskimi). Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a potem obtocz je w mące. Mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Kulki podawaj z sypkim ryżem posypanym pietruszką, kaszą gryczaną, domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi w ziołach. Dobrym dodatkiem do takiego dania będzie kapusta kiszona, surówka z marchewki albo buraczki na ciepło. Przyrządź tę potrawę na najbliższy obiad i podziel się z nami własną propozycją jej podania. Z czym Ty zaserwujesz kulki mięsne?