Kulki mięsne - przepis z mięsa mielonego: kuleczki | Przepisy.pl pixel

Kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

50 gramów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 mililitrami wody i odstaw na kilka minut.

Kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, rodzynki i pokruszone orzechy laskowe, całość wymieszaj.

Kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

Kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż na patelni. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Kulki mięsne - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki mięsneKulki mięsne

Kulki mięsne to dobra propozycja dla wszystkich tych, którzy szukają alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych. Do przygotowania tej potrawy wykorzystaj mielone mięso wieprzowe lub wołowe. Jeśli wolisz, użyj mięsa w kawałku i własnoręcznie je zmiel. Wybierz w tym celu np. szynkę, łopatkę albo karkówkę. Następnie przygotuj farsz z mięsa mielonego, przypraw i dodatków, takich jak – sugerowane w przepisie – rodzynki i pokruszone orzechy laskowe (ewentualnie zastąpisz je włoskimi). Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a potem obtocz je w mące. Mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Kulki podawaj z sypkim ryżem posypanym pietruszką, kaszą gryczaną, domowymi frytkami albo ziemniakami zapiekanymi w ziołach. Dobrym dodatkiem do takiego dania będzie kapusta kiszona, surówka z marchewki albo buraczki na ciepło. Przyrządź tę potrawę na najbliższy obiad i podziel się z nami własną propozycją jej podania. Z czym Ty zaserwujesz kulki mięsne?