
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 sztuki
6 łyżek
10 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z cukrem pudrem.
Krok 2
Udka panieruj w mące z solą i usmaż na oliwie.
Krok 3
Paprykę pokrój w paski, uduś na maśle*.
Krok 4
Dwie łyżki mąki wymieszaj z bulionem i winem, zagotuj. Dodaj wywar ze śliwek, sól, łyżeczkę rozmarynu, skórkę z cytryny, cebulę i gruszki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 5
Włóż mięso i śliwki. Gotuj przez około 30 minut. Wyjmij cebulę i skórkę z cytryny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej