Udka kurczaka w winie

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

6 łyżek

1 łyżka

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 szczypta

15 dekagramów

2 sztuki

4 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

1.5 szklanki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z cukrem pudrem.

Krok 1

Udka panieruj w mące z solą i usmaż na oliwie.

Krok 1

Paprykę pokrój w paski, uduś na maśle*.

Krok 1

Dwie łyżki mąki wymieszaj z bulionem i winem, zagotuj. Dodaj wywar ze śliwek, sól, łyżeczkę rozmarynu, skórkę z cytryny, cebulę i gruszki. Gotuj przez 5 minut.

Krok 1

Włóż mięso i śliwki. Gotuj przez około 30 minut. Wyjmij cebulę i skórkę z cytryny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej