
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
5 dekagramów
5 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej łyżeczkę oliwy, lekko podgrzej i wsyp ryż.
Krok 2
Dobrze wymieszaj go z oliwą, po czym zalej szklanką gorącej przegotowanej wody i gotuj.
Krok 3
Marchew i pietruszkę dodaj do ryżu, garnek przykryj i gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 4
Pierś z kurczaka opłukaj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Oprósz przyprawami, odczekaj 3 minuty i usmaż na patelni z małą ilością oliwy.
Krok 6
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Krok 7
Ryż wyłóż na talerze, na nim połóż kurczaka i posyp papryką oraz ziarnami.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej