Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej łyżeczkę oliwy, lekko podgrzej i wsyp ryż.

Krok 2

Dobrze wymieszaj go z oliwą, po czym zalej szklanką gorącej przegotowanej wody i gotuj.

Krok 3

Marchew i pietruszkę dodaj do ryżu, garnek przykryj i gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.

Krok 4

Pierś z kurczaka opłukaj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 5

Oprósz przyprawami, odczekaj 3 minuty i usmaż na patelni z małą ilością oliwy.

Krok 6

Paprykę umyj i pokrój w kostkę.

Krok 7

Ryż wyłóż na talerze, na nim połóż kurczaka i posyp papryką oraz ziarnami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej