
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
5 dekagramów
5 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej łyżeczkę oliwy, lekko podgrzej i wsyp ryż.
Krok 2
Dobrze wymieszaj go z oliwą, po czym zalej szklanką gorącej przegotowanej wody i gotuj.
Krok 3
Marchew i pietruszkę dodaj do ryżu, garnek przykryj i gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 4
Pierś z kurczaka opłukaj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Oprósz przyprawami, odczekaj 3 minuty i usmaż na patelni z małą ilością oliwy.
Krok 6
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Krok 7
Ryż wyłóż na talerze, na nim połóż kurczaka i posyp papryką oraz ziarnami.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej