Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
5 dekagramów
5 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej łyżeczkę oliwy, lekko podgrzej i wsyp ryż.
Krok 2
Dobrze wymieszaj go z oliwą, po czym zalej szklanką gorącej przegotowanej wody i gotuj.
Krok 3
Marchew i pietruszkę dodaj do ryżu, garnek przykryj i gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 4
Pierś z kurczaka opłukaj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Oprósz przyprawami, odczekaj 3 minuty i usmaż na patelni z małą ilością oliwy.
Krok 6
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Krok 7
Ryż wyłóż na talerze, na nim połóż kurczaka i posyp papryką oraz ziarnami.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej