
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paseczki i oprósz przyprawą Knorr. Usmaż na patelni, aż będzie miękkie i soczyste.

Krok 2
Sałatę lodową pokrój w dużą kostkę, a pomidora w cząstki.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z grzankami. Możesz również serwować ją z serem, np. z tartym parmezanem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze smażonym kurczakiem
Klasyczny zestaw smaków na każdą okazję. Chrupiąca sałata, słodkie pomidory i soczyste kawałki kurczaka dopełnione aksamitnym dressigniem, to sprawdzony sposób na pyszney obiad lub kolację. Sałatka ze smażonym kurczakiem jest prosta, a jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ważne jest, aby odpowiednio zamarynować i podsmażyć pierś z kurczaka. Pamiętaj, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że kurczak robi się suchy. Jeden prosty trik sprawi, że twoje mięso będzie niezwykle soczyste. Wystarczy, że do marynaty dodasz trochę soku z cytryny. Rozluźnia on włókna mięsa, dzięki czemu kurczak po usmażeniu jest idealnie sprężysty i szczyty. Gdy będzie gotowy, dodaj go do sałaty lodowej, ćwiartek pomidora i przygotuj szybki sos. Zmieszaj ze sobą starty ser żółty, majonez i mieszankę przypraw. Sałatka ze smażonym kurczakiem smakuje świetnie z dodatkiem grzanek. Mile widziane będą także kawałeczki serów lub inne niż pomidor warzywa – np. papryka czy oliwki.