
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paseczki i oprósz przyprawą Knorr. Usmaż na patelni, aż będzie miękkie i soczyste.

Krok 2
Sałatę lodową pokrój w dużą kostkę, a pomidora w cząstki.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z grzankami. Możesz również serwować ją z serem, np. z tartym parmezanem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze smażonym kurczakiem
Klasyczny zestaw smaków na każdą okazję. Chrupiąca sałata, słodkie pomidory i soczyste kawałki kurczaka dopełnione aksamitnym dressigniem, to sprawdzony sposób na pyszney obiad lub kolację. Sałatka ze smażonym kurczakiem jest prosta, a jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ważne jest, aby odpowiednio zamarynować i podsmażyć pierś z kurczaka. Pamiętaj, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że kurczak robi się suchy. Jeden prosty trik sprawi, że twoje mięso będzie niezwykle soczyste. Wystarczy, że do marynaty dodasz trochę soku z cytryny. Rozluźnia on włókna mięsa, dzięki czemu kurczak po usmażeniu jest idealnie sprężysty i szczyty. Gdy będzie gotowy, dodaj go do sałaty lodowej, ćwiartek pomidora i przygotuj szybki sos. Zmieszaj ze sobą starty ser żółty, majonez i mieszankę przypraw. Sałatka ze smażonym kurczakiem smakuje świetnie z dodatkiem grzanek. Mile widziane będą także kawałeczki serów lub inne niż pomidor warzywa – np. papryka czy oliwki.