Sałatka z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem i cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

1 opakowanie

170 gramów

1 łyżka

60 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie do kurczaka i szczypcie pieprzu. Zrumienić na patelni na odrobinie oliwy. Mięso odłożyć, dodać łyżeczkę oliwy i przesmażyć kilka minut umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. W czasie smażenia posypać solą i ziołami prowansalskimi. Odstawić do przestygnięcia.

Krok 2

Ser i pomidory pokroić w mniejszą kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w piórka.

Krok 3

Na talerzach rozłożyć sałatę, na nią pomidory, cukinię i kurczaka, ser i cebulę. Polać sosem przygotowanym z saszetki Knorr, czosnku w mini kostkach Knorr i jogurtu naturalnego. Całość posypać grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej