
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
180 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.

Krok 2
Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.

Krok 4
Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikata z kurczaka w kremowym sosie
Poszukujesz ciekawej, obiadowej propozycji, a wszystkie te, które znasz, już dawno Ci się znudziły? Wypróbuj nowego kurczaka w sosie! Przepis jest na tyle uniwersalny, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno wielbicielom nowoczesnych smaków, jak i tym, którzy lubią stawać na tradycję.
Dla kogo?
Tak naprawdę – dla wszystkich! Każdy, kto lubi połączenie pomidorów z mozzarellą, a do tego nie pogardzi mięsem drobiowym, z pewnością będzie zadowolony z kurczaka w kremowym sosie.
Na jaką okazję?
Na myśl nasuwa się jedno: smaczny obiad! Ale takiego kurczaka w sosie możesz także zapakować do pudełka i wziąć go ze sobą na uczelnię lub do pracy.
Czy wiesz, że?
O mozzarelli wspominają liczne starożytne dokumenty, a informacje o konsumpcji tego nabiału pochodzą już z XII wieku! Według tradycji we włoskich klasztorach, na corocznych zgromadzeniach, klerykom oferowano na przywitanie kawałek chleba i ser mozzarella.
Dla urozmaicenia:
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć równie dobrze np. polędwiczek wieprzowych. Również w takiej kompozycji będą wyglądać i smakować świetnie.