
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
180 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.

Krok 2
Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.

Krok 4
Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikata z kurczaka w kremowym sosie
Poszukujesz ciekawej, obiadowej propozycji, a wszystkie te, które znasz, już dawno Ci się znudziły? Wypróbuj nowego kurczaka w sosie! Przepis jest na tyle uniwersalny, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno wielbicielom nowoczesnych smaków, jak i tym, którzy lubią stawać na tradycję.
Dla kogo?
Tak naprawdę – dla wszystkich! Każdy, kto lubi połączenie pomidorów z mozzarellą, a do tego nie pogardzi mięsem drobiowym, z pewnością będzie zadowolony z kurczaka w kremowym sosie.
Na jaką okazję?
Na myśl nasuwa się jedno: smaczny obiad! Ale takiego kurczaka w sosie możesz także zapakować do pudełka i wziąć go ze sobą na uczelnię lub do pracy.
Czy wiesz, że?
O mozzarelli wspominają liczne starożytne dokumenty, a informacje o konsumpcji tego nabiału pochodzą już z XII wieku! Według tradycji we włoskich klasztorach, na corocznych zgromadzeniach, klerykom oferowano na przywitanie kawałek chleba i ser mozzarella.
Dla urozmaicenia:
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć równie dobrze np. polędwiczek wieprzowych. Również w takiej kompozycji będą wyglądać i smakować świetnie.


































