Pikata z kurczaka w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikata z kurczaka w kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 10.03.2017

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowy makaron
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikata z kurczaka w kremowym sosie Pikata z kurczaka w kremowym sosie

Poszukujesz ciekawej, obiadowej propozycji, a wszystkie te, które znasz, już dawno Ci się znudziły? Wypróbuj nowego kurczaka w sosie! Przepis jest na tyle uniwersalny, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno wielbicielom nowoczesnych smaków, jak i tym, którzy lubią stawać na tradycję.

Dla kogo?

Tak naprawdę – dla wszystkich! Każdy, kto lubi połączenie pomidorów z mozzarellą, a do tego nie pogardzi mięsem drobiowym, z pewnością będzie zadowolony z kurczaka w kremowym sosie.

Na jaką okazję?

Na myśl nasuwa się jedno: smaczny obiad! Ale takiego kurczaka w sosie możesz także zapakować do pudełka i wziąć go ze sobą na uczelnię lub do pracy.

Czy wiesz, że?

O mozzarelli wspominają liczne starożytne dokumenty, a informacje o konsumpcji tego nabiału pochodzą już z XII wieku! Według tradycji we włoskich klasztorach, na corocznych zgromadzeniach, klerykom oferowano na przywitanie kawałek chleba i ser mozzarella.

Dla urozmaicenia:

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć równie dobrze np. polędwiczek wieprzowych. Również w takiej kompozycji będą wyglądać i smakować świetnie.