Pikata z kurczaka w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikata z kurczaka w kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 10.03.2017

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikata z kurczaka w kremowym sosie Pikata z kurczaka w kremowym sosie

Poszukujesz ciekawej, obiadowej propozycji, a wszystkie te, które znasz, już dawno Ci się znudziły? Wypróbuj nowego kurczaka w sosie! Przepis jest na tyle uniwersalny, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno wielbicielom nowoczesnych smaków, jak i tym, którzy lubią stawać na tradycję.

Dla kogo?

Tak naprawdę – dla wszystkich! Każdy, kto lubi połączenie pomidorów z mozzarellą, a do tego nie pogardzi mięsem drobiowym, z pewnością będzie zadowolony z kurczaka w kremowym sosie.

Na jaką okazję?

Na myśl nasuwa się jedno: smaczny obiad! Ale takiego kurczaka w sosie możesz także zapakować do pudełka i wziąć go ze sobą na uczelnię lub do pracy.

Czy wiesz, że?

O mozzarelli wspominają liczne starożytne dokumenty, a informacje o konsumpcji tego nabiału pochodzą już z XII wieku! Według tradycji we włoskich klasztorach, na corocznych zgromadzeniach, klerykom oferowano na przywitanie kawałek chleba i ser mozzarella.

Dla urozmaicenia:

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć równie dobrze np. polędwiczek wieprzowych. Również w takiej kompozycji będą wyglądać i smakować świetnie.