Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój drobno dymki razem ze szczypiorem.

Krok 2
Brokuł rozdrobnij na małe różyczki i zanurz je na 2 minuty w gotującej wodzie z solą, a następnie wystudź w zimnej.

Krok 3
Sery zetrzyj na tarce, a migdały upraż na złoty kolor.

Krok 4
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż dymki. Gdy się lekko zarumienią, dodaj wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną i gotuj do momentu miękkości.

Krok 5
Całość zalej 300 ml wody oraz Fixem Knorr wymieszanym w mleku. Gotuj na wolnym ogniu lub wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, aby kasza się uprażyła.

Krok 6
Gdy kasza będzie już miękka, dodaj śmietanę, brokuły oraz starty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Kasza powinna mieć kremową konsystencję. Danie posyp płatkami prażonych migdałów i szczypiorem.


Dobra rada:
Jeżeli nie zależy ci, aby kaszotto było wegetariańskie, możesz dodać np. pierś z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami
Masz czasem wrażenie, że przyrządzone przez Ciebie danie jest mało wyraziste? Przygotowane produkty są na tyle delikatne w smaku, że brakuje im charakteru? Wtedy z pomocą przychodzi sos! Ten esencjonalny dodatek uczyni z Twojego dania prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jeśli chcesz się o tym przekonać, sięgnij po przepis na kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami. Uwaga – ten smak uzależnia!
Dla kogo?
Dla miłośników sera! Ta nuta smakowa jest tutaj bardzo wyczuwalna.
Na jaką okazję?
Na co dzień. Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami to świetne urozmaicenie dla monotonnych obiadów.
Czy wiesz, że?
Brokuł określany jest również kapustą szparagową albo zielonym kalafiorem. To warzywo znane jest już od ponad 2000 lat!