Kaszotto warzywne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 pęczek

400 gramów

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, selera, cebulę i korzeń pietruszki pokrój w grubą kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą, odrobiną soli i pieprzu, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C.

Kaszotto warzywne - Krok 1

Krok 2

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki.

Kaszotto warzywne - Krok 2

Krok 3

Upieczone warzywa umieść w garnku. Dodaj kaszę, groszek, orzechy, pomidory, szklankę wody i Fix Knorr.

Kaszotto warzywne - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 20 minut. Gdy kasza zmięknie, dodaj parmezan i natkę pietruszki (w razie potrzeby dolej trochę wody). Kaszotto powinno mieć kremową konsystencję.

Kaszotto warzywne - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli nie zależy ci, aby danie było wegetariańskie, możesz dodać kiełbasę chorizo.

0

Opinie o przepisie

Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto warzywneKaszotto warzywne

Marnowanie jedzenia to coraz większy problem w domach. Jak temu zaradzić? Pierwszy krok to planowanie posiłków i sporządzanie listy potrzebnych produktów. W sytuacji awaryjnej sprawdzą się dania jednogarnkowe! Jeśli w Twojej kuchni zalegają warzywa, a ich termin przydatności niedługo się kończy, wykorzystaj je do przygotowania pysznego kaszotto warzywnego. Ugotowane na miękko, odpowiednio doprawione, aromatyczne… brzmi całkiem nieźle jak na danie z resztek, prawda?

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia. Czyszczenie lodówki gwarantowane!

Na jaką okazję?

Na co dzień. Bo nawet w trakcie najbardziej zabieganego tygodnia znajdziesz czas, aby przygotować kaszotto warzywne. Równie dobrze smakuje na drugi dzień.

Czy wiesz, że?

Kaszotto uznawane jest za kuzyna włoskiego risotto. Same pyszności!

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na kaszotto warzywne możesz dodać też aromatycznej kiełbasy chorizo. Pamiętaj tylko, że wtedy nie będzie to już danie wegetariańskie.