Przygotowanie zup bez mięsa jest chyba najprostsze. Naturalny smak warzyw, wzbogacony dodatkiem przypraw i ziół nie wymaga tak naprawdę udziału mięsa. Ja po prostu podążam tropami Matki Natury i korzystam pełną garścią z tego, co dostępne jest sezonowo. Warzywa i owoce mają wtedy najlepszy smak, aromat, konsystencję i kolor. Szparagi w maju i czerwcu, pomidory w sierpniu i wrześniu, dynie od września do późnej jesieni. Szczególnie jesień bogata jest w warzywa. Kapusta w wielu odmianach, grzyby leśne, jesienne kabaczki, cukinie czy warzywa korzeniowe. Wszystkie inspirujące, uniwersalne, można z nich przygotować dziesiątki rozmaitych dań. Zupy, makarony, curry, dodatki do mięs. Dziś propozycja zupy bogatej w kolory, smaki i faktury. W roli głównej: warzywa. Poznajcie przepis na toskańską zupę fasolową.

Toskańska zupa fasolowa:

Składniki:
- 2 puszki pomidorów, mogą być krojone
- 1 puszka fasoli, np. borlotti
- 200 g szpinaku, świeżego lub mrożonego w liściach (rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody)
- 2 kostki Knorr Bulion na włoszczyźnie
- 4 średnie cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ kapusty włoskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- 6 kromek ciabaty
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub świeżego, jeżeli akurat macie w domu
- oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pokrój cebulę , czosnek i seler. Poszatkuj kapustę włoską. Przesmaż cebulę do miękkości na rozgrzanej oliwie w rondlu. Dodaj czosnek a następnie szpinak. Dodawaj kolejno seler i pomidory z puszki, kapustę, tymianek, kostkę bulionową i wodę. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 1,5 godziny. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 15 minut. Przez podaniem przygotuj grzanki z ciabaty w piekarniku. Do każdego naczynia włóż 1 kromkę i zalej zupą. Skrop oliwą.

Tę zupę podać można z dodatkiem tartego sera twardego typu parmesan. Jestem przekonany, że macie w zanadrzu takie przepisy na zupy zastępujące cały posiłek. Z dużą ilością składników, gęste, pachnące. Wystarczy do nich kawałek pieczywa i obiad załatwiony.

Gotujemy dalej.