Kasza gryczana z warzywami
NOWY PRZEPIS
łatwe
2201 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię bakłażana paprykę i cebulę pokrój w kostkę grubości od 1 do 1,5 cm. Warzywa przełóż do miski obtocz w oliwie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 do 30 minut. Warzywa w miedzy czasie przemieszaj co najmniej dwa razy.

Krok 2
Posiekaj czosnek, chili i rozmaryn.

Krok 3
W 400 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Powstałym bulionem zalej kaszę gotuj, najlepiej w kąpieli wodnej aż całkowicie wchłonie wodę i zrobi się miękka.

Krok 4
W garnku rozgrzej oliwę podsmaż na niej czosnek z chili, dodaj puszkę pomidorów pelatti, kapary, jogurt upieczone warzywa, oraz tymianek rozmaryn i oregano. Sos możesz doprawić odrobiną soli i cukru, o ile zachodzi taka potrzeba. Do gorącego sosu przełóż kasze i wymieszaj.


Dobra rada:
Kasza będzie jeszcze smaczniejsza jak podasz ją z tartym parmezanem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z warzywami
Kolorowe warzywa przyciągają uwagę na straganach i w sklepach. Oto pokusa, której można ulec bez żadnych wyrzutów sumienia. Część produktów świetnie smakuje na surowo, część wymaga dodatkowej obróbki. Tym razem zaprezentujemy przepis, jak przygotować barwną i bogatą w składniki kaszę z warzywami, w której rządzą dary pól, grządek i ogrodów.
Dla kogo?
Kasza gryczana z warzywami zadowoli wegetarianów, ale nie tylko. Nawet zdeklarowani mięsożercy szybko zapomną o mięsnych dodatkach.
Na jaką okazję?
Pomysł na obiad dla całej rodziny. Wcześniejsze upieczenie warzyw wydobywa z nich jeszcze głębszy smak, więc do posiłku domownicy zasiądą z dużym entuzjazmem.
Czy wiesz, że?
Gryka, z której produkowana jest kasza gryczana, zalicza się do rodziny roślin rdestowatych. Z tego względu dużo bliżej jej do rabarbaru i szczawiu niż zbóż.
Dla urozmaicenia:
Wierzch kaszy gryczanej z warzywami udekorujcie prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.