Kasza gryczana z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1475 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową zalej 600 ml wody i zagotuj. W powstałym bulionie ugotuj na sypko kaszę.

Kasza gryczana z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Warzywa pokrój w kostkę w misce, zalej je Ramą Smaż jak szef kuchni, dodaj posiekane zioła. Warzywa ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Kasza gryczana z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, dodaj posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli, wlej pomidory z puszki, dodaj posiekane kapary. Wszystko razem gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z ugotowaną kaszą.

Kasza gryczana z warzywami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Świeże zioła możesz zastąpić suszonymi.

4

Opinie o przepisie

  • Ijka Bum

    Ijka Bum

    niedobre, mdłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak

    kasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Oj, tak! Pieczeń z grzybami, taka jak ta: https://www.przepisy.pl/przepis/pieczen-karkowa-z-grzybami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo

    A obok kaszy wielki kawalek pieczeni wieprzowej w sosie grzybowym. :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z warzywami Kasza gryczana z warzywami

Jeśli szukasz sposobu na szybki obiad, przygotuj pełną kolorów kaszę gryczaną z warzywami. Kasza jest nie tylko nieskomplikowana w przygotowaniu. Jedną z jej największych zalet jest również możliwość różnorodnego wykorzystania w daniach, m.in. jako farszu do mięs, dodatku do dań grillowanych, czy też składnika potraw warzywnych. Aby przyrządzić potrawę, wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kostkę i przełóż do jednego naczynia. By uzyskać wyrazisty aromat, dodaj świeże zioła, zwłaszcza te w postaci świeżych gałązek, które po rozdrobnieniu mają najbardziej intensywny zapach. Warzywa piecz na blasze wyłożonej pergaminem. Podpieczone różnokolorowe papryki nie stracą swojej barwy, dzięki czemu będą się nadal atrakcyjnie prezentować. Do całości dołóż jeszcze wyraziste dodatki – czosnek i papryczkę chili, a także pomidory z puszki oraz kapary. Po krótkim gotowaniu danie jest gotowe do podania. Warzywa nakładaj na talerze z kaszą i serwuj ozdobione gałązką tymianku lub rozmarynu. Smacznego!