Wrapy z kotlecikami z kaszy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy z kotlecikami z kaszy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr na kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 1

Krok 2

Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę. Mniejszą część posiekanej zieleniny odłóż do miski. Ziarna sezamu upraż na patelni. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj małe kulki, delikatnie je rozpłaszcz, a następnie usmaż na oleju, na średnio rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 3

Krok 4

Sałatę i czerwoną cebulę pokrój w paseczki, pomidora pokrój w pół-plastry, wyciśnij sok z cytryny, drobno posiekaj chili i czosnek.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 4

Krok 5

W misce pomieszaj jogurt, pozostałe zielone, sok z cytryny, masło orzechowe, chili i czosnek.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 5

Krok 6

Placki tortilli podgrzej w mikrofali lub na patelni, posmaruj je obficie sosem, nałóż sałatę, cebulę, pomidory oraz co najmniej trzy kotleciki. Brzegi tortilli najpierw zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj, przetnij na pół.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tortillę może obsmażyć na suchej patelni – będzie wtedy chrupiąca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy z kotlecikami z kaszyWrapy z kotlecikami z kaszy

W ciągu dnia sięgamy po różnego typu dania. Będąc w biegu, często wybieramy gotowe produkty niewiadomego pochodzenia. Nie masz wystarczająco dużo czasu, aby przygotować pożywny posiłek? Mamy coś dla Ciebie! Wrapy z kotlecikami z kaszy to przysmak, który możesz mieć zawsze przy sobie!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które spędzają dużo czasu poza domem i chciałyby poprawić jakość swojego jedzenia.

Na jaką okazję?

Wrapy z kotlecikami z kaszy sprawdzą się zarówno jako posiłek do pracy, jak i w formie codziennego obiadu.

Czy wiesz, że?

Wrapy zyskały na popularności w Kalifornii w latach 90. jako prostsza w przygotowaniu wersja meksykańskiego burrito.

Dla urozmaicenia:

Tortillę możesz obsmażyć na suchej patelni – będzie wtedy chrupiąca.