Wrapy z kotlecikami z kaszy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy z kotlecikami z kaszy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr na kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 1

Krok 2

Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę. Mniejszą część posiekanej zieleniny odłóż do miski. Ziarna sezamu upraż na patelni. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj małe kulki, delikatnie je rozpłaszcz, a następnie usmaż na oleju, na średnio rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 3

Krok 4

Sałatę i czerwoną cebulę pokrój w paseczki, pomidora pokrój w pół-plastry, wyciśnij sok z cytryny, drobno posiekaj chili i czosnek.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 4

Krok 5

W misce pomieszaj jogurt, pozostałe zielone, sok z cytryny, masło orzechowe, chili i czosnek.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 5

Krok 6

Placki tortilli podgrzej w mikrofali lub na patelni, posmaruj je obficie sosem, nałóż sałatę, cebulę, pomidory oraz co najmniej trzy kotleciki. Brzegi tortilli najpierw zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj, przetnij na pół.

Wrapy z kotlecikami z kaszy - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tortillę może obsmażyć na suchej patelni – będzie wtedy chrupiąca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy z kotlecikami z kaszy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy z kotlecikami z kaszyWrapy z kotlecikami z kaszy

W ciągu dnia sięgamy po różnego typu dania. Będąc w biegu, często wybieramy gotowe produkty niewiadomego pochodzenia. Nie masz wystarczająco dużo czasu, aby przygotować pożywny posiłek? Mamy coś dla Ciebie! Wrapy z kotlecikami z kaszy to przysmak, który możesz mieć zawsze przy sobie!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które spędzają dużo czasu poza domem i chciałyby poprawić jakość swojego jedzenia.

Na jaką okazję?

Wrapy z kotlecikami z kaszy sprawdzą się zarówno jako posiłek do pracy, jak i w formie codziennego obiadu.

Czy wiesz, że?

Wrapy zyskały na popularności w Kalifornii w latach 90. jako prostsza w przygotowaniu wersja meksykańskiego burrito.

Dla urozmaicenia:

Tortillę możesz obsmażyć na suchej patelni – będzie wtedy chrupiąca.