Pierogi z kaszą jęczmienną i serem białym - przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

farsz:

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, wlej olej i dopraw szczyptą soli. Zalej wrzącą wodą następnie przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 30 min.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 1

Krok 2

Gdy całość ostygnie przełóż na stolnice i wyrób ciasto.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 2

Krok 3

Szalotkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z masłem na patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz. W misce dokładnie wymieszaj ugotowaną kaszę, przygotowaną szalotkę, biały ser, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli oraz przyprawę Knorr.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wytnij okręgi za pomocą szklanki, a następnie na każde kółko nałóż farsz i uformuj pierogi.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 3-4 min od wypłynięcia.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do pierogów z kaszą jęczmienną i serem będzie kwaśna śmietana oraz natka pietruszki.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą jęczmienną i seremPierogi z kaszą jęczmienną i serem

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem są bardzo pożywne i sycące – jeśli więc porcja tradycyjnych pierogów zawsze pozostawia w tobie lekki niedosyt, warto wypróbować pomysł na zupełnie inny farsz! Przygotuj go na rodzinny obiad – z tego przepisu powstanie tyle pierogów, że uda ci się wszystkich poczęstować, a nawet spakować im porcję na wynos.

Dla kogo?

Pierogi z kaszą i serem to proste danie, które każdemu z nas pozwoli nieco odpłynąć myślami podczas przygotowywania. Wykrawanie ciasta i nakładanie nadzienia to niezwykle relaksujące zajęcie! Fani wszelkich pierogów mogą sprawdzić, czy farsz z kaszą jęczmienną i serem przypadnie im do gustu. Pierogi polecamy też wegetarianom, którzy szukają alternatywy dla mięsnego nadzienia, jednak znudziły im się już farsze z warzywami lub owocami.

Na jaką okazję?

Włączcie je do swojego obiadowego repertuaru. Pierogi z kaszą jęczmienną i serem można też spakować na lunch w pracy lub odgrzać na patelni i podać na kolację. Być może posmakują twojej rodzinie bardziej niż pierogi ruskie.

Czy wiesz, że?

Pierogi z kaszą i serem jada się na Wschodzie – przywędrowały do nas z terenów kresowych, Podlasia i Lubelszczyzny. To jeden ze zdrowszych przepisów na to danie. Kasza jęczmienna zawiera duże ilości błonnika i skrobi, a do tego witaminy i składniki mineralne. Dodaj jeszcze aksamitne ciasto rozpływające się w ustach… Pycha!

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o smacznej okrasie z roztopionego masła! Całość możesz posypać podsmażoną cebulką. A jeśli nie przepadasz za tłustą polewą, podaj pierogi z bułką tartą lub śmietaną.