Pierogi z kaszą jęczmienną i serem białym - przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

farsz:

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, wlej olej i dopraw szczyptą soli. Zalej wrzącą wodą następnie przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 30 min.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 1

Krok 2

Gdy całość ostygnie przełóż na stolnice i wyrób ciasto.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 2

Krok 3

Szalotkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż z masłem na patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz. W misce dokładnie wymieszaj ugotowaną kaszę, przygotowaną szalotkę, biały ser, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli oraz przyprawę Knorr.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wytnij okręgi za pomocą szklanki, a następnie na każde kółko nałóż farsz i uformuj pierogi.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 3-4 min od wypłynięcia.

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do pierogów z kaszą jęczmienną i serem będzie kwaśna śmietana oraz natka pietruszki.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kaszą jęczmienną i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą jęczmienną i seremPierogi z kaszą jęczmienną i serem

Pierogi z kaszą jęczmienną i serem są bardzo pożywne i sycące – jeśli więc porcja tradycyjnych pierogów zawsze pozostawia w tobie lekki niedosyt, warto wypróbować pomysł na zupełnie inny farsz! Przygotuj go na rodzinny obiad – z tego przepisu powstanie tyle pierogów, że uda ci się wszystkich poczęstować, a nawet spakować im porcję na wynos.

Dla kogo?

Pierogi z kaszą i serem to proste danie, które każdemu z nas pozwoli nieco odpłynąć myślami podczas przygotowywania. Wykrawanie ciasta i nakładanie nadzienia to niezwykle relaksujące zajęcie! Fani wszelkich pierogów mogą sprawdzić, czy farsz z kaszą jęczmienną i serem przypadnie im do gustu. Pierogi polecamy też wegetarianom, którzy szukają alternatywy dla mięsnego nadzienia, jednak znudziły im się już farsze z warzywami lub owocami.

Na jaką okazję?

Włączcie je do swojego obiadowego repertuaru. Pierogi z kaszą jęczmienną i serem można też spakować na lunch w pracy lub odgrzać na patelni i podać na kolację. Być może posmakują twojej rodzinie bardziej niż pierogi ruskie.

Czy wiesz, że?

Pierogi z kaszą i serem jada się na Wschodzie – przywędrowały do nas z terenów kresowych, Podlasia i Lubelszczyzny. To jeden ze zdrowszych przepisów na to danie. Kasza jęczmienna zawiera duże ilości błonnika i skrobi, a do tego witaminy i składniki mineralne. Dodaj jeszcze aksamitne ciasto rozpływające się w ustach… Pycha!

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o smacznej okrasie z roztopionego masła! Całość możesz posypać podsmażoną cebulką. A jeśli nie przepadasz za tłustą polewą, podaj pierogi z bułką tartą lub śmietaną.