Składniki
100 gramów
15 gramów
35 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
80 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur, jęczmienną i komosę ugotuj oddzielnie z kostką Knorr, aż będą miękkie.
Krok 2
Odcedzone kasze przełóż do dużej miski. Dodaj ciecierzycę.
Krok 3
Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni z oliwą.
Krok 4
Przesmażone warzywa, imbir Knorr, natkę pietruszki i sałatkę z wodorostów dodaj do miski z kaszą i całość wymieszaj. Podawaj posypane listkami natki pietruszki.
Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać sałatki z wodorostów dodaj świeżą kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulgur, czerwona komosa i jęczmień
Kasza z warzywami nie musi być nudna! Wystarczą odpowiednio skomponowane składniki, żeby wyczarować danie jak z najlepszej restauracji. Kasze bulgur, czerwona komosa ryżowa i jęczmień , w połączeniu z ciecierzycą, cukinią, cebulą i dodatkami, stworzą wyśmienitą potrawę na wiele okazji. Po ten przepis sięgniesz z pewnością więcej niż raz.
Dla kogo?
Potrawa zachwyci przede wszystkim wegan i wegetarian. Jednak i mięsożercy nie będą narzekać. Nikt nie zatęskni tu za mięsem!
Na jaką okazję?
Bulgur, czerwona komosa i jęczmień to świetna baza dla dania, które sprawdzi się zarówno jako obiad w domu, jak i jako lunch w pracy. Zawsze będzie smakować.
Czy wiesz, że?
Wodorosty wakame cieszą się popularnością w kuchni japońskiej. To jadalne, morskie wodorosty, które świetnie sprawdzają się w zupach, sałatkach, potrawach smażonych i wielu innych daniach.
Dla urozmaicenia:
Nie udało Ci się dostać wodorostów wakame? Nie szkodzi – zastąp je świeżą kolendrą. Będzie równie pysznie!