Bulgur, czerwona komosa i jęczmień przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulgur, czerwona komosa i jęczmień

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

15 gramów

35 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

80 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę bulgur, jęczmienną i komosę ugotuj oddzielnie z kostką Knorr, aż będą miękkie.

Krok 2

Odcedzone kasze przełóż do dużej miski. Dodaj ciecierzycę.

Krok 3

Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni z oliwą.

Krok 4

Przesmażone warzywa, imbir Knorr, natkę pietruszki i sałatkę z wodorostów dodaj do miski z kaszą i całość wymieszaj. Podawaj posypane listkami natki pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać sałatki z wodorostów dodaj świeżą kolendrę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulgur, czerwona komosa i jęczmień  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur, czerwona komosa i jęczmień Bulgur, czerwona komosa i jęczmień

Kasza z warzywami nie musi być nudna! Wystarczą odpowiednio skomponowane składniki, żeby wyczarować danie jak z najlepszej restauracji. Kasze bulgur, czerwona komosa ryżowa i jęczmień , w połączeniu z ciecierzycą, cukinią, cebulą i dodatkami, stworzą wyśmienitą potrawę na wiele okazji. Po ten przepis sięgniesz z pewnością więcej niż raz.

Dla kogo?

Potrawa zachwyci przede wszystkim wegan i wegetarian. Jednak i mięsożercy nie będą narzekać. Nikt nie zatęskni tu za mięsem!

Na jaką okazję?

Bulgur, czerwona komosa i jęczmień to świetna baza dla dania, które sprawdzi się zarówno jako obiad w domu, jak i jako lunch w pracy. Zawsze będzie smakować.

Czy wiesz, że?

Wodorosty wakame cieszą się popularnością w kuchni japońskiej. To jadalne, morskie wodorosty, które świetnie sprawdzają się w zupach, sałatkach, potrawach smażonych i wielu innych daniach.

Dla urozmaicenia:

 Nie udało Ci się dostać wodorostów wakame? Nie szkodzi – zastąp je świeżą kolendrą. Będzie równie pysznie!