Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

25 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

30 mililitrów

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2

Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.

Krok 3

Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.

Krok 4

Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.

Krok 5

Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6

Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszemSałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, jak smakowałaby dany posiłek, gdyby te składniki wymieszać? Sekretem dobrego dania są odpowiednio dobrane produkty, które wydobędą z niego nowy smak. Sięgnij po przepis na sałatkę z kaszy jęczmiennej, komosy ryżowej i orkiszu i poczuj różnicę!

Dla kogo?

Dla osób, które na stałe włączyły różnego rodzaju kasze do swojego jadłospisu. Jeśli nie należysz do tego grona, to najwyższa pora zasmakować w kaszach. Przed Tobą cała gama wyjątkowych smaków. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Sałatka z kaszą gryczaną, komosą ryżową i orkiszem to ciekawa propozycja na kolację. Pozostałą część możesz spakować do pudełka i wziąć ze sobą w formie lunchboxa.

Czy wiesz, że?

Kasze znalazły naprawdę szerokie zastosowanie – np. z kaszy orkiszowej wytwarza się mąkę, chleb, ciasteczka, płatki czy makarony.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem możesz dodać również cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.