Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

25 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

30 mililitrów

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2

Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.

Krok 3

Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.

Krok 4

Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.

Krok 5

Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.

Krok 6

Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszemSałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, jak smakowałaby dany posiłek, gdyby te składniki wymieszać? Sekretem dobrego dania są odpowiednio dobrane produkty, które wydobędą z niego nowy smak. Sięgnij po przepis na sałatkę z kaszy jęczmiennej, komosy ryżowej i orkiszu i poczuj różnicę!

Dla kogo?

Dla osób, które na stałe włączyły różnego rodzaju kasze do swojego jadłospisu. Jeśli nie należysz do tego grona, to najwyższa pora zasmakować w kaszach. Przed Tobą cała gama wyjątkowych smaków. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Sałatka z kaszą gryczaną, komosą ryżową i orkiszem to ciekawa propozycja na kolację. Pozostałą część możesz spakować do pudełka i wziąć ze sobą w formie lunchboxa.

Czy wiesz, że?

Kasze znalazły naprawdę szerokie zastosowanie – np. z kaszy orkiszowej wytwarza się mąkę, chleb, ciasteczka, płatki czy makarony.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem możesz dodać również cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.