Składniki
100 gramów
25 gramów
25 gramów
1 sztuka
50 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
30 mililitrów
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżeczka
0.5 pęczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.
Krok 3
Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.
Krok 4
Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.
Krok 5
Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.
Krok 6
Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.
Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
Przygotowując danie z kaszą, prawdopodobnie sięgasz po jeden jej rodzaj i nie zastanawiasz się, jak smakowałaby dany posiłek, gdyby te składniki wymieszać? Sekretem dobrego dania są odpowiednio dobrane produkty, które wydobędą z niego nowy smak. Sięgnij po przepis na sałatkę z kaszy jęczmiennej, komosy ryżowej i orkiszu i poczuj różnicę!
Dla kogo?
Dla osób, które na stałe włączyły różnego rodzaju kasze do swojego jadłospisu. Jeśli nie należysz do tego grona, to najwyższa pora zasmakować w kaszach. Przed Tobą cała gama wyjątkowych smaków. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Sałatka z kaszą gryczaną, komosą ryżową i orkiszem to ciekawa propozycja na kolację. Pozostałą część możesz spakować do pudełka i wziąć ze sobą w formie lunchboxa.
Czy wiesz, że?
Kasze znalazły naprawdę szerokie zastosowanie – np. z kaszy orkiszowej wytwarza się mąkę, chleb, ciasteczka, płatki czy makarony.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem możesz dodać również cienkie płatki parmezanu oraz listki rukoli.