Sałatka z makaronem i rzodkiewką - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
1048 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

754 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę i rzodkiewki.

Krok 2

Pokrój szynkę w kostkę, rzodkiewki w plastry, natomiast szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Porwij sałaty, a następnie wymieszaj je z makaronem i pozostałymi składnikami.

Krok 4

Dodaj Sos sałatkowy włoski Knorr przygotowany według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Gotową sałatkę podawaj posypaną pestkami słonecznika.

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Myler

    Justyna Myler , 19.04.2018

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Elżbieta Ciołkowska

    Agnieszka Elżbieta Ciołkowska , 14.07.2016

    Monia Ko moze ta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Zacharska

    Emilia Zacharska , 04.06.2015

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z rzodkiewkąSałatka makaronowa z rzodkiewką

Sałatka makaronowa z rzodkiewką to przekąska pełna chrupiących składników: różnych gatunków sałat oraz lekko pikantnej rzodkiewki, urozmaicona dodatkiem szynki i szczypiorku. Całość połączysz sosem włoskim, z nutą pietruszki, lubczyku, tymianku i czosnku. Wybierz odpowiedni makaron. Najlepsze do sałatki będą świderki, penne albo kokardki. Jeśli masz taką możliwość, zdecyduj się na makaron kolorowy – jest całkowicie naturalny, jego barwa nie wpływa na smak, a z pewnością urozmaici wygląd potrawy. Ugotuj go al dente i pozostaw do przestudzenia. W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Sałaty: masłową i karbowaną, poszarp na kawałki, pokrój szynkę, rzodkiewkę i szczypiorek. Wymieszaj wszystko dokładnie, polej sosem, a na koniec posyp ziarnami słonecznika. Dobrze będą smakować, jeśli wcześniej uprażysz je na patelni na złocisty kolor – staną się wtedy chrupiące i delikatnie orzechowe. Sałatka makaronowa z rzodkiewką to szybki sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do dań. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!