Sałatka makaronowa z rzodkiewką

- Krok 1Umyj sałatę i rzodkiewki.
- Krok 2Pokrój szynkę w kostkę, rzodkiewki w plastry, natomiast szczypiorek posiekaj.
- Krok 3Porwij sałaty, a następnie wymieszaj je z makaronem i pozostałymi składnikami.
- Krok 4Dodaj Sos sałatkowy włoski Knorr przygotowany według przepisu na opakowaniu.
- Krok 5Gotową sałatkę podawaj posypaną pestkami słonecznika.

Sałatka makaronowa z rzodkiewką to przekąska pełna chrupiących składników: różnych gatunków sałat oraz lekko pikantnej rzodkiewki, urozmaicona dodatkiem szynki i szczypiorku. Całość połączysz sosem włoskim, z nutą pietruszki, lubczyku, tymianku i czosnku. Wybierz odpowiedni makaron. Najlepsze do sałatki będą świderki, penne albo kokardki. Jeśli masz taką możliwość, zdecyduj się na makaron kolorowy – jest całkowicie naturalny, jego barwa nie wpływa na smak, a z pewnością urozmaici wygląd potrawy. Ugotuj go al dente i pozostaw do przestudzenia. W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Sałaty: masłową i karbowaną, poszarp na kawałki, pokrój szynkę, rzodkiewkę i szczypiorek. Wymieszaj wszystko dokładnie, polej sosem, a na koniec posyp ziarnami słonecznika. Dobrze będą smakować, jeśli wcześniej uprażysz je na patelni na złocisty kolor – staną się wtedy chrupiące i delikatnie orzechowe. Sałatka makaronowa z rzodkiewką to szybki sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do dań. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!