Sałatka makaronowa z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

869 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę i rzodkiewki.

Krok 2

Pokrój szynkę w kostkę, rzodkiewki w plastry, natomiast szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Porwij sałaty, a następnie wymieszaj je z makaronem i pozostałymi składnikami.

Krok 4

Dodaj Sos sałatkowy włoski Knorr przygotowany według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Gotową sałatkę podawaj posypaną pestkami słonecznika.

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Myler

    Justyna Myler, 19.04.2018

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Elżbieta Ciołkowska

    Agnieszka Elżbieta Ciołkowska, 14.07.2016

    Monia Ko moze ta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Zacharska

    Emilia Zacharska, 04.06.2015

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka makaroniada
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z rzodkiewkąSałatka makaronowa z rzodkiewką

Sałatka makaronowa z rzodkiewką to przekąska pełna chrupiących składników: różnych gatunków sałat oraz lekko pikantnej rzodkiewki, urozmaicona dodatkiem szynki i szczypiorku. Całość połączysz sosem włoskim, z nutą pietruszki, lubczyku, tymianku i czosnku. Wybierz odpowiedni makaron. Najlepsze do sałatki będą świderki, penne albo kokardki. Jeśli masz taką możliwość, zdecyduj się na makaron kolorowy – jest całkowicie naturalny, jego barwa nie wpływa na smak, a z pewnością urozmaici wygląd potrawy. Ugotuj go al dente i pozostaw do przestudzenia. W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Sałaty: masłową i karbowaną, poszarp na kawałki, pokrój szynkę, rzodkiewkę i szczypiorek. Wymieszaj wszystko dokładnie, polej sosem, a na koniec posyp ziarnami słonecznika. Dobrze będą smakować, jeśli wcześniej uprażysz je na patelni na złocisty kolor – staną się wtedy chrupiące i delikatnie orzechowe. Sałatka makaronowa z rzodkiewką to szybki sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do dań. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!