Sałatka z krewetkami, makaronem i majonezem | Przepisy.pl pixel

Szybka sałatka z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

50 gramów

80 mililitrów

0.5 pęczka

5 sztuk

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki opłucz i osusz. Cebulę pokrój w piórka, szynkę i ser w cienkie paski. Pomidorki pokrój na pól, natkę posiekaj.

Szybka sałatka z krewetkami - Krok 1

Krok 2

W misce połącz makaron z pozostałymi składnikami. Sos Knorr wymieszaj z majonezem, jogurtem i ketchupem, dodaj do sałatki i wymieszaj wszystko razem. Przełóż do czystej salaterki.

Szybka sałatka z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Skrop oliwą.

Szybka sałatka z krewetkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka sałatka z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka sałatka z krewetkamiSzybka sałatka z krewetkami

Szybka sałatka z krewetkami to doskonały sposób na wykorzystanie tych popularnych owoców morza. Użyj do niej krewetek koktajlowych, czyli ich najmniejszego rodzaju. Różowy kolor będzie oznaczał, że są już ugotowane, dlatego wystarczy je wypłukać i osuszyć, ale jeśli chcesz, możesz je dodatkowo podsmażyć razem z czosnkiem. Sprawdzą się także krewetki marynowane. Ugotuj makaron al dente – wybierz ten o niewielkich rozmiarach, np. muszelki albo kolanka, który będzie najlepiej pasował do krewetek. Pokrój na cienkie paski dowolny gatunek szynki oraz żółtego sera. Dobrze sprawdzi się na przykład delikatna w smaku wędlina drobiowa. Dodaj także połówki pomidorków koktajlowych, których słodycz będzie świetnie pasowała do pozostałych składników sałatki. Połącz wszystko sosem czosnkowo-ziołowym na bazie majonezu oraz ketchupu. Wybierz łagodną wersję, gdyż zbyt pikantny zdominuje smak dania. Przepis na sałatkę z krewetkami to dobra propozycja także dla tych, którzy rzadko sięgają po owoce morza. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to danie.