Sałatka ryżowa z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa z szynką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź.

Krok 2

Paprykę ,szynkę i żółty ser pokrój w drobną kosteczkę około 0,5 cm, posiekaj natkę pietruszki. Cytrynę sparz, otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej sok.

Krok 3

W dużej misce połącz ryż, odsączone ziarno kukurydzy, szynkę ser, orzechy ziemne, paprykę i posiekaną natkę pietruszki z majonezem. Całość dopraw do smaku skórką i sokiem z cytryny pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki pasuje również ananas lub mrożone mango, które teraz można kupić już pokrojone w kostkę. Zdjęcie sałatki ryżowej z szynką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Justyna Lewandowska.

1

Opinie o przepisie

  • Wiesia

    Wiesia , 31.01.2024

    Dodaję jeszcze ogórki konserwowe i czasami ananasa. Jest smaczna, robi się szybko. Fajny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka serowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej