Sałatka ryżowa z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa z szynką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź.

Krok 2

Paprykę ,szynkę i żółty ser pokrój w drobną kosteczkę około 0,5 cm, posiekaj natkę pietruszki. Cytrynę sparz, otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej sok.

Krok 3

W dużej misce połącz ryż, odsączone ziarno kukurydzy, szynkę ser, orzechy ziemne, paprykę i posiekaną natkę pietruszki z majonezem. Całość dopraw do smaku skórką i sokiem z cytryny pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki pasuje również ananas lub mrożone mango, które teraz można kupić już pokrojone w kostkę. Zdjęcie sałatki ryżowej z szynką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Justyna Lewandowska.

1

Opinie o przepisie

  • Wiesia

    Wiesia , 31.01.2024

    Dodaję jeszcze ogórki konserwowe i czasami ananasa. Jest smaczna, robi się szybko. Fajny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej