
Składniki
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź.
Krok 2
Paprykę ,szynkę i żółty ser pokrój w drobną kosteczkę około 0,5 cm, posiekaj natkę pietruszki. Cytrynę sparz, otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej sok.
Krok 3
W dużej misce połącz ryż, odsączone ziarno kukurydzy, szynkę ser, orzechy ziemne, paprykę i posiekaną natkę pietruszki z majonezem. Całość dopraw do smaku skórką i sokiem z cytryny pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
Dobra rada:
Do sałatki pasuje również ananas lub mrożone mango, które teraz można kupić już pokrojone w kostkę. Zdjęcie sałatki ryżowej z szynką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Justyna Lewandowska.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej