Sałatka ryżowa z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa z szynką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź.

Krok 2

Paprykę ,szynkę i żółty ser pokrój w drobną kosteczkę około 0,5 cm, posiekaj natkę pietruszki. Cytrynę sparz, otrzyj ze skórki a następnie wyciśnij z niej sok.

Krok 3

W dużej misce połącz ryż, odsączone ziarno kukurydzy, szynkę ser, orzechy ziemne, paprykę i posiekaną natkę pietruszki z majonezem. Całość dopraw do smaku skórką i sokiem z cytryny pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki pasuje również ananas lub mrożone mango, które teraz można kupić już pokrojone w kostkę. Zdjęcie sałatki ryżowej z szynką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Justyna Lewandowska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej