Jak długo można przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego? Jak je pasteryzować?
Pesto z czosnku niedźwiedziego może być doskonałym dodatkiem do dań na zimno. Jak długo można przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego, żeby mieć pewność, że się nie zepsuje?
Pesto z czosnku niedźwiedziego – jak przechowywać?
Właściwe przechowywanie pesto z czosnku niedźwiedziego jest istotne z uwagi na możliwość pojawienia się w tym produkcie jadu kiełbasianego, czyli toksyny, którą zazwyczaj kojarzymy z produktami mięsnymi. Według zaleceń amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w celu zminimalizowania ryzyka pojawienia się toksyny botulinowej pesto oraz oleje z dodatkiem czosnku należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Do przechowywania pesto z czosnku niedźwiedziego najlepiej wykorzystać szczelny pojemnik do żywności lub nakryć czosnkowe pesto folią spożywczą, ew. folią aluminiową.
Jak pasteryzować pesto z czosnku niedźwiedziego?
Jest jeszcze jeden sposób na trwałe pesto z czosnku niedźwiedziego. Przechowywanie tego specjału może być dłuższe, jeżeli pesto zostanie wcześniej zapasteryzowane. W takim celu potrawę należy umieścić w dokładnie umytym i wyparzonym słoiczku (zostawiając odstęp od brzegu na minimum centymetr), zakręcić i gotować przez ok. 30 minut. Następnie wyjąć słoik z wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Pesto może być też tyndalizowane, czyli trzykrotnie pasteryzowane. Jak przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego po pasteryzacji? Najlepiej w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, ale można też w szafce kuchennej. Słoik powinien być zawsze chroniony przed światłem.
Komentarze (0)