Pomysły na zdrowe obiady | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zdrowe obiady

35 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zdrowe obiadyZdrowe obiady

Zdrowe obiady mogą być naprawdę smaczne i różnorodne – nasze przepisy ułożone przez dietetyczkę, są tego najlepszym przykładem. W daniach typu fit popularnym składnikiem jest mięso drobiowe, głównie kurczak oraz indyk. Są one delikatne w smaku i uniwersalne, dobrze smakują pieczone, smażone i gotowane, np. w postaci pulpetów. Stanowią również świetne dodatki do zapiekanek i makaronów, a także doskonale nadają się na grilla. W zdrowej diecie nie powinno też brakować ryb, dlatego wśród naszych propozycji na obiady znajdziesz wiele sposobów na ich przyrządzanie, głównie na dania z dorsza, łososia oraz tuńczyka w sosie własnym. Mogą stanowić podstawowy składnik dania, np. pieczone z dodatkiem warzyw, czy w lekkich sosach pomidorowych. Znakomicie sprawdzają się też jako urozmaicenie dań z makaronem czy ryżem. Fit potrawy to jednocześnie duża ilość warzyw: brokułów, pomidorów, kapusty, marchewki, papryki. Nasze przepisy zawierają wiele inspiracji na zdrowe obiady bezmięsne, takie jak gulasz z białej fasoli albo zupa z czerwonej soczewicy. Wśród przepisów znajdziesz także alternatywy dla klasycznych dań obiadowych, np. placki z dyni, gulasz z kapustą pekińską czy indyk pieczony w płatkach kukurydzianych, którym możesz zastąpić np. popularne kotlety schabowe. Spaghetti bolognese będzie natomiast wspaniale smakowało w wersji z mielonym mięsem z indyka. Podczas przygotowywania zdrowych obiadów nie musisz rezygnować z makaronów czy ziemniaków – wystarczy, że sięgniesz po wersje pełnoziarniste, a ziemniaki ugotujesz lub upieczesz. Jako dodatki sprawdzą się kasze, np. jaglana, pęczak czy gryczana. Czasem wystarczy kilka naprawdę prostych składników, by powstał z nich nie tylko smaczny, ale i pełnowartościowy obiad. W wielu przepisach znajdziesz porady i alternatywy dla konkretnych składników, by móc dopasować danie do diety bezglutenowej, bezlaktozowej czy wegetariańskiej. Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi propozycjami przygotowanymi przez specjalistkę w dziedzinie żywienia.