Tajskie żółte curry z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie żółte curry z ananasem

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

16

heart
139 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

400 gramów

0.25 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

200 gramów

składniki na marynatę do kurczaka:

2 cm

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki na marynatę: posiekaj papryczkę i imbir oraz rozgnieć czosnek przez praskę. Wymieszaj w miseczce z resztą składników.

Krok 2

Następnie mięso wymieszaj w marynacie i pozostaw w niej na ok. 10 minut.

Krok 3

W garnku usmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaj kurczaka, smaż do momentu, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę).

Krok 4

Następnie dodaj 2 łyżeczki pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj ryż wg instrukcji.

Krok 6

Gotuj 3-5 minut i dodaj łyżeczkę pasty, kurkumę oraz sos rybny.

Krok 7

Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok. 8 minut.

Krok 8

Pokrój w kostkę ananasa i dorzuć do garnka.

Krok 9

Dodaj pokruszone liście kaffiru i gotuj 2 minutki.

Krok 10

Ułóż ryż na środku talerza i wlej dookoła curry.

Krok 11

Przyozdób świeżymi listkami kolendry oraz posiekanym szczypiorkiem, wierzch posyp sezamem/ orzeszkami ziemnymi.

1

Opinie o przepisie

  • Megii07

    Megii07 , 13.06.2021

    Super przepis moi znajomi byli zachwyceni.napewno go powtórzę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej