Tajskie żółte curry z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie żółte curry z ananasem

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

10

98 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

400 gramów

0.25 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

200 gramów

składniki na marynatę do kurczaka:

2 cm

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki na marynatę: posiekaj papryczkę i imbir oraz rozgnieć czosnek przez praskę. Wymieszaj w miseczce z resztą składników.

Krok 2

Następnie mięso wymieszaj w marynacie i pozostaw w niej na ok. 10 minut.

Krok 3

W garnku usmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaj kurczaka, smaż do momentu, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę).

Krok 4

Następnie dodaj 2 łyżeczki pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj ryż wg instrukcji.

Krok 6

Gotuj 3-5 minut i dodaj łyżeczkę pasty, kurkumę oraz sos rybny.

Krok 7

Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok. 8 minut.

Krok 8

Pokrój w kostkę ananasa i dorzuć do garnka.

Krok 9

Dodaj pokruszone liście kaffiru i gotuj 2 minutki.

Krok 10

Ułóż ryż na środku talerza i wlej dookoła curry.

Krok 11

Przyozdób świeżymi listkami kolendry oraz posiekanym szczypiorkiem, wierzch posyp sezamem/ orzeszkami ziemnymi.

1

Opinie o przepisie

  • Megii07

    Megii07 , 13.06.2021

    Super przepis moi znajomi byli zachwyceni.napewno go powtórzę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie żółte curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej