
Składniki
1 sztuka
3 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
400 gramów
0.25 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
200 gramów
składniki na marynatę do kurczaka:
2 cm
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki na marynatę: posiekaj papryczkę i imbir oraz rozgnieć czosnek przez praskę. Wymieszaj w miseczce z resztą składników.
Krok 2
Następnie mięso wymieszaj w marynacie i pozostaw w niej na ok. 10 minut.
Krok 3
W garnku usmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaj kurczaka, smaż do momentu, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę).
Krok 4
Następnie dodaj 2 łyżeczki pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym.
Krok 5
W międzyczasie ugotuj ryż wg instrukcji.
Krok 6
Gotuj 3-5 minut i dodaj łyżeczkę pasty, kurkumę oraz sos rybny.
Krok 7
Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok. 8 minut.
Krok 8
Pokrój w kostkę ananasa i dorzuć do garnka.
Krok 9
Dodaj pokruszone liście kaffiru i gotuj 2 minutki.
Krok 10
Ułóż ryż na środku talerza i wlej dookoła curry.
Krok 11
Przyozdób świeżymi listkami kolendry oraz posiekanym szczypiorkiem, wierzch posyp sezamem/ orzeszkami ziemnymi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej