Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 puszka

2 sztuki

4 sztuki

5 cm

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżeczki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z żył i przerostów tłuszczu, pokrój w bardzo cienkie plastry, dokładnie oprósz przyprawą Czerwone Curry Knorr i odstaw na bok.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 1

Krok 2

Duże pomidory obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce. Na tej samej tarce zetrzyj imbir lub galangal. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szalotkę i chili pokrój w cienkie plastry. Posiekaj natkę kolendry. Grzyby enoki oczyść, odetnij korzenie (pieczarki wystarczy pokroić w grube plastry)

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody z solą. Do gotującej się wody dodawaj partiami plastry wieprzowiny. Nie gotuj. Sparz mięso w gorącej wodzie i przełóż je od razu na bok. Pozostałej wody nie wylewaj.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż szalotkę i plastry chili. Dodaj starte pomidory. Smaż całość, aż do odparowania wody, do momentu, kiedy pomidor zacznie delikatnie przywierać do patelni. Wlej na patelnię wywar z garnka. Chwilę gotuj, a następnie, zeskrobując pomidory, przelej wszystko z powrotem do garnka.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj imbir, delikatnie roztłuczone łodygi trawy cytrynowej, liście limonki oraz napój kokosowy. Całość gotuj ok. 10 minut, aż wywar zrobi się aromatyczny i zmniejszy objętość co najmniej o połowę. Do garnka dodaj przeciętą na pół limonkę, wcześniej wyciskając z niej sok. Włóż również przecięte na pół grzyby, pomidorki koktajlowe i mięso. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz posyp natką kolendry.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Wieprzowinę podawaj z ryżem jaśminowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku

W azjatyckiej kulturze czerwone curry stanowi jedno z najbardziej “osobistych dań”. Z prostego powodu: można wrzucić do niego prawie wszystko, a nawet definicja tej potrawy może różnić się w zależności od tego, kto akurat je przyrządza! Aromatyczność, prostota przygotowania i niezwykły smak sprawiły, że danie podbiło również serca Europejczyków. Poznaj jeszcze jedno podejście do czerwonego curry i sprowadź kawałek kulinarnej historii Azji do swojego domu!

Dla kogo?

Dla miłośników pikantnych, egzotycznych potraw, fanów aromatycznej kuchni oraz osób, które kochają fotografować swoje jedzenie – curry jest jednym z dań, które łatwo przyozdobić!

Na jaką okazję?

Czerwone curry będzie pasować prawie zawsze i prawie wszędzie. Nadaje się na lunch do pracy, obiad z rodziną i kolację.

Czy wiesz, że?

Pochodzenie curry nawet dla największych ekspertów pozostaje tajemnicą. Do dzisiaj różne źródła spierają się, czy danie pochodzi oryginalnie z terenów dzisiejszej Tajlandii, czy też z Indii.

Dla urozmaicenia:

Czerwone curry jest potrawą łatwą do zmodyfikowania, więc świetnie nadaje się również do opróżniania lodówki. Interesującą praktyką jest przygotowywanie go na słodko – z dodatkami kardamonu, miodu i cynamonu, które podkreślają pikantność potrawy.