Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 puszka
2 sztuki
4 sztuki
5 cm
1 pęczek
2 sztuki
100 gramów
300 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
2 łyżeczki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z żył i przerostów tłuszczu, pokrój w bardzo cienkie plastry, dokładnie oprósz przyprawą Czerwone Curry Knorr i odstaw na bok.

Krok 2
Duże pomidory obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce. Na tej samej tarce zetrzyj imbir lub galangal. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szalotkę i chili pokrój w cienkie plastry. Posiekaj natkę kolendry. Grzyby enoki oczyść, odetnij korzenie (pieczarki wystarczy pokroić w grube plastry)

Krok 3
W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody z solą. Do gotującej się wody dodawaj partiami plastry wieprzowiny. Nie gotuj. Sparz mięso w gorącej wodzie i przełóż je od razu na bok. Pozostałej wody nie wylewaj.

Krok 4
Na patelni podsmaż szalotkę i plastry chili. Dodaj starte pomidory. Smaż całość, aż do odparowania wody, do momentu, kiedy pomidor zacznie delikatnie przywierać do patelni. Wlej na patelnię wywar z garnka. Chwilę gotuj, a następnie, zeskrobując pomidory, przelej wszystko z powrotem do garnka.

Krok 5
Do wywaru dodaj imbir, delikatnie roztłuczone łodygi trawy cytrynowej, liście limonki oraz napój kokosowy. Całość gotuj ok. 10 minut, aż wywar zrobi się aromatyczny i zmniejszy objętość co najmniej o połowę. Do garnka dodaj przeciętą na pół limonkę, wcześniej wyciskając z niej sok. Włóż również przecięte na pół grzyby, pomidorki koktajlowe i mięso. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz posyp natką kolendry.


Dobra rada:
Wieprzowinę podawaj z ryżem jaśminowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku
W azjatyckiej kulturze czerwone curry stanowi jedno z najbardziej “osobistych dań”. Z prostego powodu: można wrzucić do niego prawie wszystko, a nawet definicja tej potrawy może różnić się w zależności od tego, kto akurat je przyrządza! Aromatyczność, prostota przygotowania i niezwykły smak sprawiły, że danie podbiło również serca Europejczyków. Poznaj jeszcze jedno podejście do czerwonego curry i sprowadź kawałek kulinarnej historii Azji do swojego domu!
Dla kogo?
Dla miłośników pikantnych, egzotycznych potraw, fanów aromatycznej kuchni oraz osób, które kochają fotografować swoje jedzenie – curry jest jednym z dań, które łatwo przyozdobić!
Na jaką okazję?
Czerwone curry będzie pasować prawie zawsze i prawie wszędzie. Nadaje się na lunch do pracy, obiad z rodziną i kolację.
Czy wiesz, że?
Pochodzenie curry nawet dla największych ekspertów pozostaje tajemnicą. Do dzisiaj różne źródła spierają się, czy danie pochodzi oryginalnie z terenów dzisiejszej Tajlandii, czy też z Indii.
Dla urozmaicenia:
Czerwone curry jest potrawą łatwą do zmodyfikowania, więc świetnie nadaje się również do opróżniania lodówki. Interesującą praktyką jest przygotowywanie go na słodko – z dodatkami kardamonu, miodu i cynamonu, które podkreślają pikantność potrawy.