Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 słoik

2 sztuki

4 sztuki

5 cm

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżeczki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z żył i przerostów tłuszczu, pokrój w bardzo cienkie plastry, dokładnie oprósz przyprawą Czerwone Curry Knorr i odstaw na bok.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 1

Krok 2

Duże pomidory obierz ze skórki, po czym zetrzyj na tarce. Na tej samej tarce zetrzyj imbir lub galangal. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szalotkę i chili pokrój w cienkie plastry. Posiekaj natkę kolendry. Grzyby enoki oczyść, odetnij korzenie (pieczarki wystarczy pokroić w grube plastry)

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody z solą. Do gotującej się wody dodawaj partiami plastry wieprzowiny. Nie gotuj. Sparz mięso w gorącej wodzie i przełóż je od razu na bok. Pozostałej wody nie wylewaj.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż szalotkę i plastry chili. Dodaj starte pomidory. Smaż całość, aż do odparowania wody, do momentu, kiedy pomidor zacznie delikatnie przywierać do patelni. Wlej na patelnię wywar z garnka. Chwilę gotuj, a następnie, zeskrobując pomidory, przelej wszystko z powrotem do garnka.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj imbir, delikatnie roztłuczone łodygi trawy cytrynowej, liście limonki oraz napój kokosowy. Całość gotuj ok. 10 minut, aż wywar zrobi się aromatyczny i zmniejszy objętość co najmniej o połowę. Do garnka dodaj przeciętą na pół limonkę, wcześniej wyciskając z niej sok. Włóż również przecięte na pół grzyby, pomidorki koktajlowe i mięso. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz posyp natką kolendry.

Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Wieprzowinę podawaj z ryżem jaśminowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa Czerwone Curry Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa Czerwone Curry Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku

W azjatyckiej kulturze czerwone curry stanowi jedno z najbardziej “osobistych dań”. Z prostego powodu: można wrzucić do niego prawie wszystko, a nawet definicja tej potrawy może różnić się w zależności od tego, kto akurat je przyrządza! Aromatyczność, prostota przygotowania i niezwykły smak sprawiły, że danie podbiło również serca Europejczyków. Poznaj jeszcze jedno podejście do czerwonego curry i sprowadź kawałek kulinarnej historii Azji do swojego domu!

Dla kogo?

Dla miłośników pikantnych, egzotycznych potraw, fanów aromatycznej kuchni oraz osób, które kochają fotografować swoje jedzenie – curry jest jednym z dań, które łatwo przyozdobić!

Na jaką okazję?

Czerwone curry będzie pasować prawie zawsze i prawie wszędzie. Nadaje się na lunch do pracy, obiad z rodziną i kolację.

Czy wiesz, że?

Pochodzenie curry nawet dla największych ekspertów pozostaje tajemnicą. Do dzisiaj różne źródła spierają się, czy danie pochodzi oryginalnie z terenów dzisiejszej Tajlandii, czy też z Indii.

Dla urozmaicenia:

Czerwone curry jest potrawą łatwą do zmodyfikowania, więc świetnie nadaje się również do opróżniania lodówki. Interesującą praktyką jest przygotowywanie go na słodko – z dodatkami kardamonu, miodu i cynamonu, które podkreślają pikantność potrawy.