PRZEPISY.PL
Wołowina duszona w winie - autor: Włodek

Wołowina duszona w winie

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • wołowina600 g
  • cebula2 szt
  • ząbek czosnku3 szt
  • pomidory z puszki bez skóry400 g
  • olej lub oliwa3 łyżki
  • kieliszek białego wina150 g
  • cukier, sól1 szczypta
  • pieprz czarny1 szczypta
  • liść laurowy1 szt
  • ziele angielskie3 szt
  • ziemniaki4 szt
  • tymianek1 łyżeczka
  • Krok 1

    Wołowinę umyć, osuszyć,pokroić na gruszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka a następnie kostkę i przesmażyć z rozgniecionym czosnkiem. Po przesmażeniu cebuli wkładamy pokrojone mięso i dusimy na wolnym ogniu.
  • Krok 2

    W trakcie duszenia mięsa z cebulą, dolewamy kieliszek wina. Zwiększamy moc palnika i dusimy, aż wino odparuje.
  • Krok 3

    Zmniejszamy moc palnika i dodajemy pomidory ( ja użyłem pomidorów pokrojonych z puszki), trochę cukru i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz troszkę cynamonu). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody.
  • Krok 4

    Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwkę, dodając tymianek i oregano, obrane pokrojone w kawałki ziemniaki. Przesmażamy na złocisty kolor doprawiając odrobiną soli i pieprzu.
  • Krok 5

    Po przesmażeniu ziemniaków dodajemy do naszego mięsa i dalej dusimy pod przykryciem w temp ok. 60 stopni.
  • Krok 6

    Gdy mięso mamy już miękkie, wykładamy na półmisek nasze danie z ziemniakami i zieleniną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

5
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Średnie
1
osoba dodała do Mniamlisty
90''
4
Średnie
10
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
56
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe