
Składniki
600 gramów
2 sztuki
3 sztuki
400 gramów
3 łyżki
150 gramów
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę umyć, osuszyć,pokroić na gruszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka a następnie kostkę i przesmażyć z rozgniecionym czosnkiem. Po przesmażeniu cebuli wkładamy pokrojone mięso i dusimy na wolnym ogniu.
Krok 2
W trakcie duszenia mięsa z cebulą, dolewamy kieliszek wina. Zwiększamy moc palnika i dusimy, aż wino odparuje.
Krok 3
Zmniejszamy moc palnika i dodajemy pomidory ( ja użyłem pomidorów pokrojonych z puszki), trochę cukru i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz troszkę cynamonu). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody.
Krok 4
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwkę, dodając tymianek i oregano, obrane pokrojone w kawałki ziemniaki. Przesmażamy na złocisty kolor doprawiając odrobiną soli i pieprzu.
Krok 5
Po przesmażeniu ziemniaków dodajemy do naszego mięsa i dalej dusimy pod przykryciem w temp ok. 60 stopni.
Krok 6
Gdy mięso mamy już miękkie, wykładamy na półmisek nasze danie z ziemniakami i zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej