Wołowina duszona w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina duszona w winie

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

3 sztuki

400 gramów

3 łyżki

150 gramów

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę umyć, osuszyć,pokroić na gruszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka a następnie kostkę i przesmażyć z rozgniecionym czosnkiem. Po przesmażeniu cebuli wkładamy pokrojone mięso i dusimy na wolnym ogniu.

Krok 2

W trakcie duszenia mięsa z cebulą, dolewamy kieliszek wina. Zwiększamy moc palnika i dusimy, aż wino odparuje.

Krok 3

Zmniejszamy moc palnika i dodajemy pomidory ( ja użyłem pomidorów pokrojonych z puszki), trochę cukru i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz troszkę cynamonu). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody.

Krok 4

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwkę, dodając tymianek i oregano, obrane pokrojone w kawałki ziemniaki. Przesmażamy na złocisty kolor doprawiając odrobiną soli i pieprzu.

Krok 5

Po przesmażeniu ziemniaków dodajemy do naszego mięsa i dalej dusimy pod przykryciem w temp ok. 60 stopni.

Krok 6

Gdy mięso mamy już miękkie, wykładamy na półmisek nasze danie z ziemniakami i zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej