
Składniki
750 gramów
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
100 mililitrów
120 mililitrów
15 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni, lub w odpowiednim garnku, na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w plastry szponder wołowy.
Krok 2
Gdy mięso będzie złociste, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż lekko się przyrumieni.
Krok 3
Wymieszaj szklankę wody, pomidory z puszki i zawartość opakowania Fix Knorr. Powstałym sosem zalej szponder wołowy. Ziemniaki i kabaczki pokrój w duże kawałki i dodaj do sosu.
Krok 4
Szponder wołowy i warzywa duś pod przykryciem około 60 minut aż mięso zupełnie zmięknie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony szponder wołowy
Jeśli masz ochotę na gulasz z wołowiny, dobrą propozycją na tego rodzaju obiad będzie przepis na duszony szponder wołowy. Mięso w pomidorowo-warzywnym sosie, z dodatkiem ziemniaków, kabaczka i przypraw, będzie smaczną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania, która ucieszy nawet największych kulinarnych smakoszy. Przygotuj duszony szponder wołowy według podanego przepisu i ciesz się jego wyśmienitym smakiem. Jeśli zastanawiasz się, co z niego zrobić, pamiętaj, że szponder wołowy doskonale sprawdzi się w gulaszach, duszonych potrawach oraz jako danie główne z dodatkami.
Dla kogo?
Połączenie wyrazistej, nieco pikantnej wołowiny z delikatną słodyczą, której doda owocowy chutney, zasmakuje szczególnie osobom lubiącym słodko-wytrawne kompozycje. Z przepisem na duszony szponder wołowy powinni zaprzyjaźnić się smakosze, którym zależy na charakternych, pełnych temperamentu daniach. Przepis na szponder wołowy to także świetna opcja dla tych, którzy cenią sobie mięsa duszone w aromatycznych sosach.
Na jaką okazję?
Jak i z czym podawać szponder wołowy? Przepis sprawdzony przez szefów kuchni i uniwersalne dodatki pozwalają dopasować go do dowolnych okoliczności! Świetnie sprawdzi się jako obiad dla wszystkich mięsożernych domowników. Serwowany z pieczywem szponder wołowy będzie też dobrą propozycją na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Przepis na szponder wołowy duszony serwuj z ryżem, kaszą lub z pajdą wiejskiego chleba. Sałatka ze świeżych, chrupiących warzyw doda duszonemu mięsu łagodności. Przygotuj ją z mieszanki sałat, marchewki, ogórka szklarniowego, żurawiny i sosu na bazie octu balsamicznego.
Dla urozmaicenia:
Posyp tę mięsno-warzywną mieszankę świeżymi ziołami – natką pietruszki, oregano, bazylią lub tymiankiem. Będzie świetnie smakować także przyprawiona odrobiną peperoncino. Przepisy na szponder wołowy możesz swobodnie modyfikować według swoich upodobań. Jeśli lubisz łagodniejsze potrawy, podaj szponder wołowy z kleksem kwaśnej śmietany.
Jeśli lubisz przepisy, które łączą smaki mięsnych dań z warzywami, koniecznie spróbuj również musaki z cukinią lub papryki faszerowanej mięsem. To pyszne i sycące alternatywy, które zachwycą Cię wyjątkowym smakiem i aromatem!