Duszony szponder wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

100 mililitrów

120 mililitrów

15 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni lub w odpowiednim garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w plastry szponder.

Krok 2

Gdy mięso będzie złociste, dodaj pokrojoną cebulę. – smaż aż lekko się przyrumieni.

Krok 3

Wymieszaj szklankę wody, pomidory z puszki i zawartość opakowania Fix Knorr. Powstałym sosem zalej mięso. Warzywa- zimemniaki i kabaczki pokrój w duże kawałki i dodaj do sosu.

Krok 4

Szponder i warzywa duś pod przykryciem około 60 minut aż mięso zupełnie zmięknie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placuszki z kaszy kuskus
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony szponder wołowy Duszony szponder wołowy

Jeśli masz ochotę na gulasz z wołowiny, dobrą propozycją na tego rodzaju obiad będzie duszony szponder wołowy. Mięso w pomidorowo-warzywnym sosie, z dodatkiem ziemniaków, kabaczka i przypraw, będzie smaczną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania. Połączenie pikantnego smaku wołowiny z delikatną słodyczą, której doda owocowy chutney, zasmakuje szczególnie osobom lubiącym słodko-wytrawne kompozycje. Tego rodzaju potrawę serwuj z ryżem, kaszą lub z pajdą wiejskiego chleba. Sałatka ze świeżych, chrupiących warzyw doda duszonemu mięsu łagodności. Przygotuj ją z mieszanki sałat, marchewki, ogórka szklarniowego, żurawiny i sosu na bazie octu balsamicznego. Duszony szponder serwowany z pieczywem będzie też dobrą propozycją na ciepłą kolację. Posyp tę mięsno-warzywną mieszankę świeżymi ziołami – natką pietruszki, oregano, bazylią lub tymiankiem. Będzie świetnie smakować także przyprawiona odrobiną peperoncino. Jeśli lubisz łagodniejsze potrawy, podaj mięso z kleksem kwaśnej śmietany. Przygotuj szponder według podanego przepisu.