Duszony szponder wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Duszony szponder wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

100 mililitrów

120 mililitrów

15 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni lub w odpowiednim garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w plastry szponder.

Krok 2

Gdy mięso będzie złociste, dodaj pokrojoną cebulę. – smaż aż lekko się przyrumieni.

Krok 3

Wymieszaj szklankę wody, pomidory z puszki i zawartość opakowania Fix Knorr. Powstałym sosem zalej mięso. Warzywa- zimemniaki i kabaczki pokrój w duże kawałki i dodaj do sosu.

Krok 4

Szponder i warzywa duś pod przykryciem około 60 minut aż mięso zupełnie zmięknie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony szponder wołowy Duszony szponder wołowy

Jeśli masz ochotę na gulasz z wołowiny, dobrą propozycją na tego rodzaju obiad będzie duszony szponder wołowy. Mięso w pomidorowo-warzywnym sosie, z dodatkiem ziemniaków, kabaczka i przypraw, będzie smaczną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania. Połączenie pikantnego smaku wołowiny z delikatną słodyczą, której doda owocowy chutney, zasmakuje szczególnie osobom lubiącym słodko-wytrawne kompozycje. Tego rodzaju potrawę serwuj z ryżem, kaszą lub z pajdą wiejskiego chleba. Sałatka ze świeżych, chrupiących warzyw doda duszonemu mięsu łagodności. Przygotuj ją z mieszanki sałat, marchewki, ogórka szklarniowego, żurawiny i sosu na bazie octu balsamicznego. Duszony szponder serwowany z pieczywem będzie też dobrą propozycją na ciepłą kolację. Posyp tę mięsno-warzywną mieszankę świeżymi ziołami – natką pietruszki, oregano, bazylią lub tymiankiem. Będzie świetnie smakować także przyprawiona odrobiną peperoncino. Jeśli lubisz łagodniejsze potrawy, podaj mięso z kleksem kwaśnej śmietany. Przygotuj szponder według podanego przepisu.