Duszony szponder wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony szponder wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

200 gramów

100 mililitrów

120 mililitrów

15 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni lub w odpowiednim garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w plastry szponder.

Krok 2

Gdy mięso będzie złociste, dodaj pokrojoną cebulę. – smaż aż lekko się przyrumieni.

Krok 3

Wymieszaj szklankę wody, pomidory z puszki i zawartość opakowania Fix Knorr. Powstałym sosem zalej mięso. Warzywa- zimemniaki i kabaczki pokrój w duże kawałki i dodaj do sosu.

Krok 4

Szponder i warzywa duś pod przykryciem około 60 minut aż mięso zupełnie zmięknie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony szponder wołowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony szponder wołowy Duszony szponder wołowy

Jeśli masz ochotę na gulasz z wołowiny, dobrą propozycją na tego rodzaju obiad będzie duszony szponder wołowy. Mięso w pomidorowo-warzywnym sosie, z dodatkiem ziemniaków, kabaczka i przypraw, będzie smaczną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania, która ucieszy nawet największych kulinarnych tradycjonalistów. Przygotuj duszony szponder wołowy według podanego przepisu i ciesz się jego wyśmienitym smakiem.

Dla kogo? Połączenie wyrazistej, nieco pikantnej wołowiny z delikatną słodyczą, której doda owocowy chutney, zasmakuje szczególnie osobom lubiącym słodko-wytrawne kompozycje. Z przepisem na duszony szponder wołowy powinni zaprzyjaźnić się smakosze, którym zależy na charakternych, pełnych temperamentu daniach.

Na jaką okazję? Jak i z czym podawać szponder wołowy? Przepis sprawdzony przez szefów kuchni i uniwersalne dodatki pozwalają dopasować go do dowolnych okoliczności! Świetnie sprawdzi się jako obiad dla wszystkich mięsożernych domowników. Serwowany z pieczywem będzie też dobrą propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że? Szponder wołowy duszony serwuj z ryżem, kaszą lub z pajdą wiejskiego chleba. Sałatka ze świeżych, chrupiących warzyw doda duszonemu mięsu łagodności. Przygotuj ją z mieszanki sałat, marchewki, ogórka szklarniowego, żurawiny i sosu na bazie octu balsamicznego.

Dla urozmaicenia: Posyp tę mięsno-warzywną mieszankę świeżymi ziołami – natką pietruszki, oregano, bazylią lub tymiankiem. Będzie świetnie smakować także przyprawiona odrobiną peperoncino. Przepisy na szponder wołowy możesz swobodnie modyfikować według swoich upodobań. Jeśli lubisz łagodniejsze potrawy, podaj szponder wołowy z kleksem kwaśnej śmietany.