Składniki
750 gramów
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
200 gramów
100 mililitrów
120 mililitrów
15 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni lub w odpowiednim garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w plastry szponder.
Krok 2
Gdy mięso będzie złociste, dodaj pokrojoną cebulę. – smaż aż lekko się przyrumieni.
Krok 3
Wymieszaj szklankę wody, pomidory z puszki i zawartość opakowania Fix Knorr. Powstałym sosem zalej mięso. Warzywa- zimemniaki i kabaczki pokrój w duże kawałki i dodaj do sosu.
Krok 4
Szponder i warzywa duś pod przykryciem około 60 minut aż mięso zupełnie zmięknie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony szponder wołowy
Jeśli masz ochotę na gulasz z wołowiny, dobrą propozycją na tego rodzaju obiad będzie duszony szponder wołowy. Mięso w pomidorowo-warzywnym sosie, z dodatkiem ziemniaków, kabaczka i przypraw, będzie smaczną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania, która ucieszy nawet największych kulinarnych tradycjonalistów. Przygotuj duszony szponder wołowy według podanego przepisu i ciesz się jego wyśmienitym smakiem.
Dla kogo? Połączenie wyrazistej, nieco pikantnej wołowiny z delikatną słodyczą, której doda owocowy chutney, zasmakuje szczególnie osobom lubiącym słodko-wytrawne kompozycje. Z przepisem na duszony szponder wołowy powinni zaprzyjaźnić się smakosze, którym zależy na charakternych, pełnych temperamentu daniach.
Na jaką okazję? Jak i z czym podawać szponder wołowy? Przepis sprawdzony przez szefów kuchni i uniwersalne dodatki pozwalają dopasować go do dowolnych okoliczności! Świetnie sprawdzi się jako obiad dla wszystkich mięsożernych domowników. Serwowany z pieczywem będzie też dobrą propozycją na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że? Szponder wołowy duszony serwuj z ryżem, kaszą lub z pajdą wiejskiego chleba. Sałatka ze świeżych, chrupiących warzyw doda duszonemu mięsu łagodności. Przygotuj ją z mieszanki sałat, marchewki, ogórka szklarniowego, żurawiny i sosu na bazie octu balsamicznego.
Dla urozmaicenia: Posyp tę mięsno-warzywną mieszankę świeżymi ziołami – natką pietruszki, oregano, bazylią lub tymiankiem. Będzie świetnie smakować także przyprawiona odrobiną peperoncino. Przepisy na szponder wołowy możesz swobodnie modyfikować według swoich upodobań. Jeśli lubisz łagodniejsze potrawy, podaj szponder wołowy z kleksem kwaśnej śmietany.