Cielęcina w sosie serowo-karmelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina w sosie serowo-karmelowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mięsa usuń błony, pokrój mięso na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą, dodaj Delikat Knorr, listek laurowy i ziele angielskie i ugotuj na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości (przez około godzinę).

Krok 2

Sos i starty ser zalej 300 ml wrzątku. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 2 minuty często mieszając. Dorzuć mięso pokrojone na kawałki. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina w sosie serowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej