Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

- Krok 1Kaszę gryczaną ugotuj w 400 mililitrach wody z dodatkiem kostki Rosół z kury Knorr.
- Krok 2Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Cebule posiekaj i podsmaż razem z grzybami
- Krok 3Gotową kaszę połącz z grzybami i cebulą, a także surowymi jajkami i wymieszaj.
- Krok 4Papryki umyj, osusz, odkrój górne części i wytnij gniazda z nasionami.
- Krok 5Farszem wypełnij przygotowane papryki.
- Krok 6Przełóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś do miękkości.
- Krok 7Gotowe papryki przełóż na talerz. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Sos grzybowy Knorr. Następnie wlej do pozostałego sosu po paprykach. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Polej papryki przygotowanym sosem grzybowym.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samodzielne potrawy. Nadzienie powinno być wyraziste, przełamujące smak łagodnych warzyw i odpowiednio przyprawione. Tym razem przygotuj paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Zacznij od kaszy – żeby miała wyrazisty smak, ugotuj ją w bulionie drobiowym. Suszone grzyby (najlepiej borowiki lub podgrzybki) namocz, drobno posiekaj i podsmaż z cebulą. Przygotowaną wcześniej kaszę połącz z mieszanką grzybowo-warzywną oraz jajkami, dodaj podstawowe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Paprykę umyj, osusz i oczyść, a następnie wypełnij jej wnętrze aromatycznym farszem. Przełóż je do garnka i zalej wywarem grzybowym. Dopraw do smaku i duś do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Gotowe papryki ułóż na talerzu – ich dopełnieniem będzie gęsty i pełen smaku sos grzybowy. To danie sprawdzi się podane solo, beż żadnych dodatków, a także serwowane z mięsem, np. roladą wołową albo pieczenią. Życzymy smacznego!