Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

720 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 mililitrów

farsz:

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

70 gramów

2 sztuki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj w 400 mililitrach wody z dodatkiem kostki Rosół z kury Knorr.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Cebule posiekaj i podsmaż razem z grzybami

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 2

Krok 3

Gotową kaszę połącz z grzybami i cebulą, a także surowymi jajkami i wymieszaj.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 3

Krok 4

Papryki umyj, osusz, odkrój górne części i wytnij gniazda z nasionami.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 4

Krok 5

Farszem wypełnij przygotowane papryki.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 5

Krok 6

Przełóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś do miękkości.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 6

Krok 7

Gotowe papryki przełóż na talerz. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Sos grzybowy Knorr. Następnie wlej do pozostałego sosu po paprykach. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Polej papryki przygotowanym sosem grzybowym.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Strzopa

    Grazyna Strzopa, 17.09.2015

    papryki kasza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybamiPapryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samodzielne potrawy. Nadzienie powinno być wyraziste, przełamujące smak łagodnych warzyw i odpowiednio przyprawione. Tym razem przygotuj paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami. Zacznij od kaszy – żeby miała wyrazisty smak, ugotuj ją w bulionie drobiowym. Suszone grzyby (najlepiej borowiki lub podgrzybki) namocz, drobno posiekaj i podsmaż z cebulą. Przygotowaną wcześniej kaszę połącz z mieszanką grzybowo-warzywną oraz jajkami, dodaj podstawowe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Paprykę umyj, osusz i oczyść, a następnie wypełnij jej wnętrze aromatycznym farszem. Przełóż je do garnka i zalej wywarem grzybowym. Dopraw do smaku i duś do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Gotowe papryki ułóż na talerzu – ich dopełnieniem będzie gęsty i pełen smaku sos grzybowy. To danie sprawdzi się podane solo, beż żadnych dodatków, a także serwowane z mięsem, np. roladą wołową albo pieczenią. Życzymy smacznego!