Lubię kuskus bo jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i świetnie pasuje do mięs, warzyw czy jako składnik sałatek. Kuskus to typowa potrawa krajów północnej Afryki Maroka, Tunezji, Algierii, Egiptu. Małe, złote ziarenka, błyskawiczne w przygotowaniu, sprawdzają się w doskonale w daniach jednogarnkowych.

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-kuskus-z-soczystym-kurczakiem-i-papryka

Tradycyjnie kuskus gotowany jest na parze w wielkim garnku, na którego dnie lekko pyrkoce warzywny lub mięsny wywar. Kuskus już w kilka chwil po zalaniu gorącą wodą jest gotowy do spożycia. To idealny produkt, po który chętnie sięgam. W najprostszej wersji zalewam kuskus rosołem, przygotowanym z kostki lub bulionetki Knorr i po 5 minutach otrzymuję super dodatek do dań drugich, zamiast ziemniaków czy makaronu. Chętnie taki kuskus podaję z gulaszami czy łączę z podsmażonym mięsem kurczaka i warzywami. Lubię też wszelkiego rodzaju sałatki na bazie kuskusu.

Pamiętajmy, że kuskus zawsze gotujemy na sypko. Spróbujcie na przykład pysznego i prostego dania z kuskusu i kurczaka.

https://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-a-la-maroko

Smacznego!