Do stołu zapraszamy wszystkich koneserów tradycyjnych potraw. O krupniku często mówi się, że to jedna z najstarszych zup w polskiej historii kulinarnej. Choć receptury mogą się zmieniać w zależności od upodobań kucharza, trudno się dziwić, że przetrwała całe wieki i do dziś na samą myśl o krupniku można zrobić się głodnym. Niezależnie od użytych dodatków, jedno jest pewne: krupnik kaszą stoi! Jaka kasza do krupniku okaże się najlepsza? Wybierać można z co najmniej kilku rodzajów.
Kasza jęczmienna – smaczna klasyka
Zupa przygotowywana jest na mięsnym lub warzywnym wywarze. Nie brakuje w niej warzyw, w tym marchwi i ziemniaków. Jednak w krupniku kasza niezmiennie dominuje na pierwszym planie. Wyróżnia się kilka typów kaszy jęczmiennej, a zdecydowanie największym wzięciem cieszą się drobniejsza perłowa oraz grubszy pęczak. To właśnie od kaszy jęczmiennej, która w przeszłości była nazywana krupą, pochodzi nazwa słynnej zupy. Mimo wszystko to nie jedyna kasza do krupniku, którą warto wypróbować.
Kasza jaglana
Robi furorę jako składnik gorących śniadań i alternatywa dla owsianki. Znalazła zastosowanie jako składnik deserów oraz wytrawnych pulpetów. Drobna kasza fantastycznie wzbogaci rozgrzewającą zupę. Jej użycie nie wpłynie na zmianę sposobu przyrządzenia całego dania. Przed ugotowaniem kaszy na krupnik możecie przepłukać ją gorącą wodą lub chwilę uprażyć na suchej patelni. Pomoże to wyeliminować ewentualny gorzki posmak ziaren.
Kasza manna
Oto kasza na krupnik, która sprawia, że zupa jest wyjątkowo delikatna. Idealne pierwsze danie, którym rozpoczniecie rodzinny obiad. Kaszę wsypujcie bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Ważne jest mieszanie całości od czasu do czasu dużą łyżką, by uniknąć zbitych grudek. Ugotowana do krupniku kasza manna kapitalnie zagęszcza potrawę.
Kasza gryczana
Jest kojarzona głównie jako uzupełnienie dań z gęstymi sosami. Pasuje do różnorodnych gulaszów i potrawek. Czy może stanowić odpowiedź na pytanie: jaka kasza na krupnik nadaje się najlepiej? Uważamy, że to strzał w dziesiątkę dla wszystkich, którym zależy na smacznym zmodyfikowaniu klasycznego przepisu na krupnik, ale bez przeprowadzania rewolucji. Kaszę gryczaną należy ugotować w osobnym garnku według zaleceń producenta lub dodać od razu do gotującego się na małym ogniu bulionu.
Kasza owsiana
To kolejny smakowity sposób, by urozmaicić smak tradycyjnego krupniku. Przed wsypaniem kaszy do krupniku, dobrze jest krótko prażyć ją na suchej patelni. Dzięki temu uwolni swój delikatny, orzechowy smak, który nada gotowej zupie jeszcze ciekawszych walorów. Jeśli pod koniec gotowania okazałoby się, że kasza zagęściła zupę bardziej, niż tego oczekiwaliście, wystarczy dolać wody.
Krupnik i kasza – duet doskonały
Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie – i bardzo dobrze! W sytuacji, gdy dawno nie przyrządzaliście wybornej zupy, krupnik po polsku przypomni Wam tradycyjny smak, do którego wracać będziecie znacznie częściej. Zastanawiacie się, czy zupa pasuje do bardziej uroczystych okazji niż tylko codzienny obiad? Esencjonalny krupnik staropolski z mięsem rozwieje wszelkie wątpliwości. Nastawiliście się na smakowite eksperymenty? Krupnik a’la leczo pokaże Wam jak z powodzeniem łączyć receptury na dwa uwielbiane w polskiej kuchni dania. Zarówno w nim, jak i w krupniku po Gdańsku króluje kasza manna. Macie zapas kaszy jaglanej? To świetna okazja do wypróbowania przepisu na krupnik z szynką, dzięki któremu wykorzystacie nadmiar wędliny. W krupniku z kaszy jaglanej odnajdziecie niezrównany aromat leśnych grzybów. Uważacie, że jego nigdy za wiele? Krupnik grzybowy z pieczonymi klopsikami udowodni, że zupa może z powodzeniem pełnić rolę dania głównego, niezależnie od tego, jaka kasza do krupniku zostanie wybrana podczas przygotowywania potrawy.
Komentarze (0)