Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak talerz gorącego rosołu. W wielu domach od lat jest obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu. Jego przygotowanie wymaga znajomości i przestrzegania kilku niezbędnych zasad, więc często kojarzony jest z potrawą podawaną na świątecznych stołach i przyjęciach weselnych. Rosół tylko dla wtajemniczonych? Niekoniecznie – w końcu trening czyni mistrza. Mętny rosół może odebrać całą przyjemność z gotowania i jedzenia. Jak temu przeciwdziałać? Podpowiadamy!

Zimna woda smaku doda

Pierwszym krokiem w przygotowaniu popisowego rosołu jest wybór dużego garnka, w którym składniki będą mogły swobodnie gotować się i wpływać na konstruowanie doskonałego smaku. Naczynie należy wypełnić zimną wodą, do której wkładamy mięso na wywar. Umieszczenie mięsnych porcji w gorącej wodzie spowoduje błyskawicznie wydzielenie się białka. To częsty błąd, przez który rosół staje się mętny. Pamiętajmy także o tym, by mięso było całkowicie rozmrożone!

Gdy się człowiek spieszy, to się rosół nie uda

Gotowanie rosołu uczy cierpliwości. Zrobienie tej wyjątkowej zupy od podstaw wymaga czasu, więc z pewnością nie można nazwać go potrawą ekspresową. Zarezerwujmy co najmniej kilka godzin. Rosół powinien spokojnie bulgotać na wolnym ogniu – nie należy gwałtownie doprowadzać go do wrzenia. Dobra wiadomość jest taka, że nie musimy zaglądać do niego co kilka minut. Możemy zostawić go na kuchence i zająć się swoimi sprawami. Wystarczy co jakiś czas skontrolować, czy nie gotuje się zbyt mocno.

Na kłopoty… Cebula!

Każdy prawdziwy rosół musi zawierać dodatek cebuli. I to nie byle jakiej, bo wcześniej opalanej w całości – łącznie z łupiną. Nie tylko nadaje wywarowi pięknego koloru i zachwycającego smaku oraz aromatu. Jej brak może znacząco wpływać na to, dlaczego rosół jest mętny. Cebulę do rosołu przygotujemy nad palnikiem gazowym, w piekarniku lub przy użyciu kuchenki indukcyjnej. Metodę dopasujmy do swojego kuchennego wyposażenia. Bez sita ani rusz! Nawet stosując się do wszystkich wspomnianych zasad, prawdopodobnie nie uda się całkowicie wyeliminować wytrącania się ze składników rosołu tzw. szumów, tworzących mało apetyczną pianę. Jeśli nie jest ich zbyt wiele, możemy spróbować wyławiać je przy pomocy łyżki cedzakowej. Wydajniejszą metodą może okazać się przelanie rosołu przez gęste sito.

Klarowny rosół czeka!

Jak widać do zrobienia doskonałego rosołu, nie potrzeba kursów kulinarnych i certyfikatów. Wystarczy trochę uwagi i przede wszystkim praktyki. Przygodę z tą wyjątkową zupą rozpocznijmy od rosołu z kury – najbardziej klasycznej wersji. Fani głębokiego, mięsnego smaku wybierają rosół wołowy o widocznie ciemniejszej barwie. Dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków polecamy rosół z ryb. Czy wegetarianie koniecznie muszą rezygnować z tych pyszności? Dzięki rosołowi jarskiemu roślinne menu nie będzie pozbawione kultowej zupy. Wspaniale prezentuje się także rosół grzybowy, zachwycający głębią smaku i ciemnym kolorem. Wegetariański rosół z lanymi kluskami to kolejna smaczna propozycja, udowadniająca, że mięso nie jest punktem obowiązkowym smacznego dania. Z czym warto podawać rosół? Najczęściej sięgamy po makaron w kształcie cienkich nitek. Niektórzy dodają do niego ziemniaki. Tymczasem rosół z pulpecikami drobiowymi prezentuje się dużo ciekawiej i może pełnić funkcję pełnego dania obiadowego. Rozsmakowaliście się w tego typu innowacjach? Wobec tego rosół z wątróbką i boczkiem też przypadnie Wam do gustu.