Bulion to niezaprzeczalnie król polskiej kuchni. Baza dla tradycyjnego rosołu oraz wielu innych zup i potraw. Czy wiesz jednak, jak przygotować bulion, aby był złocisty i aromatyczny? Poniżej zdradzamy tajny przepis na bulion perfekcyjny, w każdym calu... i oczku!
Na początek – unikajmy częstych błędów. Otóż na przykład bywamy nadgorliwi i już na samym początku wrzucamy i razem gotujemy wszystkie składniki. Dobry bulion, jak to władca ma w zwyczaju, potrzebuje czasu. Poniżej kilka zasad, których przestrzeganie pozwoli zrobić najlepszy bulion:
- Mięso zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 60 min.
- Powstałą po tym czasie szumowinę dokładnie zbieramy z wierzchu wywaru.
- Następnie dodajemy warzywa. Najlepszy start pack stanowi: marchewka, pietruszka, biała część pora, cebula oraz seler. Należy pamiętać, by nie przesadzić z ilością jarzyn, ponieważ nasz bulion nabierze wtedy słodkiego posmaku. Wywar gotujemy przez następne 40 min.
- Kolejnym krokiem jest doprawienie ziołami. Najlepiej przyprawić zupę zielem angielskim, liściem laurowym oraz czarnym pieprzem.
- Bulion nabierze złocistego charakteru po dodaniu kilku łupin z cebuli.
- Całość gotujemy przez następnych 40 min. Dobry bulion jest klarowny i mieni się złotawymi odcieniami. Jak wszyscy wiemy, najlepiej jeść go na gorąco! Życzymy smacznego!
Komentarze (0)