Bulion to niezaprzeczalnie król polskiej kuchni. Baza dla tradycyjnego rosołu oraz wielu innych zup i potraw. Czy wiesz jednak, jak przygotować bulion, aby był złocisty i aromatyczny? Poniżej zdradzamy tajny przepis na bulion perfekcyjny, w każdym calu... i oczku!

Na początek – unikajmy częstych błędów. Otóż na przykład bywamy nadgorliwi i już na samym początku wrzucamy i razem gotujemy wszystkie składniki. Dobry bulion, jak to władca ma w zwyczaju, potrzebuje czasu. Poniżej kilka zasad, których przestrzeganie pozwoli zrobić najlepszy bulion:

  1. Mięso zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok. 60 min.
  2. Powstałą po tym czasie szumowinę dokładnie zbieramy z wierzchu wywaru.
  3. Następnie dodajemy warzywa. Najlepszy start pack stanowi: marchewka, pietruszka, biała część pora, cebula oraz seler. Należy pamiętać, by nie przesadzić z ilością jarzyn, ponieważ nasz bulion nabierze wtedy słodkiego posmaku. Wywar gotujemy przez następne 40 min.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie ziołami. Najlepiej przyprawić zupę zielem angielskim, liściem laurowym oraz czarnym pieprzem.
  5. Bulion nabierze złocistego charakteru po dodaniu kilku łupin z cebuli.
  6. Całość gotujemy przez następnych 40 min. Dobry bulion jest klarowny i mieni się złotawymi odcieniami. Jak wszyscy wiemy, najlepiej jeść go na gorąco! Życzymy smacznego!