Przepisy Kuchni Włoskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Włoskiej

1605 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia włoskaKuchnia włoska

Kuchnia włoska jest ceniona przez wielu adeptów sztuki kulinarnej na świecie. Sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także jako propozycja na bardziej wystawne obiady czy kolacje. Charakteryzują ją między innymi: liczne przyprawy, na przykład bazylia czy oregano, wykorzystywanie sezonowych warzyw, w tym przede wszystkim pomidorów, a także oliwy z oliwek i serów (często stosowane są szczególnie: mozzarella, parmezan, gorgonzola, ricotta). Kuchnia włoska to ponadto potrawy mączne, dania z owocami morza, rybami, a także te, w których pojawia się ryż oraz słynna pasta, czyli makaron (spaghetti, farfalle, penne, cannelloni i wiele innych). Jeśli masz ochotę na przyrządzenie czegoś typowego dla kuchni włoskiej, możesz wybrać spośród wszystkich kategorii posiłków: od przystawek, przez dania główne, po desery (tiramisu, panna cotta). Bardzo szybką, ale jednocześnie smaczną propozycją przystawki będzie klasyczna kolorowa sałatka caprese. Przez wielu uważana jest za kwintesencję włoskiej kuchni. Na tę sałatkę składają się pokrojone w plastry pomidory oraz mozzarella, układane na przemian, polane sosem z oliwy, a na koniec udekorowane bazylią. Caprese może służyć jako przekąska, ale też z powodzeniem sprawdzi się na drugie śniadanie – podana na bagietce lub chlebie. Gdy zaś chcesz przygotować zupę, paletę możliwości otwiera bogata w warzywa minestrone. Do dań głównych wykorzystaj z kolei sos bolognese i przyrządź spaghetti lub lasagne. Obie te potrawy będą jednak równie znakomicie smakować, jeśli do ich zrobienia użyjesz też innych sosów. Inwencja kulinarna przyda się ponadto, gdy zdecydujesz się na risotto lub ravioli. Jeśli szukasz inspiracji na danie sprawdzone i uniwersalne, wybierz pizzę z dowolnymi składnikami i sosami (oprócz pomidorowego sprawdzi się np. czosnkowy). Pamiętaj, że kuchnia włoska jest idealna dla wszystkich tych, którzy pragną czerpać radość zarówno z gotowania, jak i z jedzenia. Wypróbuj więc koniecznie poniższych przepisów i podziel się z nami swoją opinią.