Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
łatwe
6870 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
100 gramów
12 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie.

Krok 2
Makaronowe muszle ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3
W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 4
Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, udekoruj listkami natki, a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandardowy sposób – w makaronowych muszlach. Zazwyczaj stosuje się je do zapiekania z mięsem, warzywami i sosami, jednak świetnie sprawdzą się też na zimno. Ugotuj je al dente. Powinny pozostać delikatnie twarde, by zachować swój kształt po faszerowaniu. Następnie przygotuj sos z majonezu oraz zielonej pietruszki, i połącz z dodatkami, by całość była dość gęsta. Co będzie pasowało do wędzonej makreli? Konserwowe ogórki i marynowane cebulki, fasolka szparagowa oraz cebula czerwona. To jednak niejedyne możliwości: dobrze smakować będzie też jajko albo zielony groszek. Jeśli nie możesz się zdecydować, jaka opcja będzie najsmaczniejsza, przygotuj makaronowe muszle z sałatką z makreli w kilku różnych wersjach. Podaj danie na liściach rukoli albo roszponki. Serwuj je np. na przystawkę albo zimną przekąskę podczas przyjęcia. Dobrze będą do nich pasowały kawałki opiekanej bagietki. Sięgnij po nasz przepis na muszle makaronowe z sałatką z makreli i sprawdź, jak smakują.