Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
łatwe
6864 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
100 gramów
12 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie.

Krok 2
Makaronowe muszle ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3
W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 4
Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, udekoruj listkami natki, a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandardowy sposób – w makaronowych muszlach. Zazwyczaj stosuje się je do zapiekania z mięsem, warzywami i sosami, jednak świetnie sprawdzą się też na zimno. Ugotuj je al dente. Powinny pozostać delikatnie twarde, by zachować swój kształt po faszerowaniu. Następnie przygotuj sos z majonezu oraz zielonej pietruszki, i połącz z dodatkami, by całość była dość gęsta. Co będzie pasowało do wędzonej makreli? Konserwowe ogórki i marynowane cebulki, fasolka szparagowa oraz cebula czerwona. To jednak niejedyne możliwości: dobrze smakować będzie też jajko albo zielony groszek. Jeśli nie możesz się zdecydować, jaka opcja będzie najsmaczniejsza, przygotuj makaronowe muszle z sałatką z makreli w kilku różnych wersjach. Podaj danie na liściach rukoli albo roszponki. Serwuj je np. na przystawkę albo zimną przekąskę podczas przyjęcia. Dobrze będą do nich pasowały kawałki opiekanej bagietki. Sięgnij po nasz przepis na muszle makaronowe z sałatką z makreli i sprawdź, jak smakują.