Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
łatwe
6863 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
100 gramów
12 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie.

Krok 2
Makaronowe muszle ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3
W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 4
Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, udekoruj listkami natki, a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandardowy sposób – w makaronowych muszlach. Zazwyczaj stosuje się je do zapiekania z mięsem, warzywami i sosami, jednak świetnie sprawdzą się też na zimno. Ugotuj je al dente. Powinny pozostać delikatnie twarde, by zachować swój kształt po faszerowaniu. Następnie przygotuj sos z majonezu oraz zielonej pietruszki, i połącz z dodatkami, by całość była dość gęsta. Co będzie pasowało do wędzonej makreli? Konserwowe ogórki i marynowane cebulki, fasolka szparagowa oraz cebula czerwona. To jednak niejedyne możliwości: dobrze smakować będzie też jajko albo zielony groszek. Jeśli nie możesz się zdecydować, jaka opcja będzie najsmaczniejsza, przygotuj makaronowe muszle z sałatką z makreli w kilku różnych wersjach. Podaj danie na liściach rukoli albo roszponki. Serwuj je np. na przystawkę albo zimną przekąskę podczas przyjęcia. Dobrze będą do nich pasowały kawałki opiekanej bagietki. Sięgnij po nasz przepis na muszle makaronowe z sałatką z makreli i sprawdź, jak smakują.