Muszle makaronowe nadziewane sałatką - na zimno | Przepisy.pl pixel

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

203

heart
1209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

100 gramów

12 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 1

Krok 2

Makaronowe muszle ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 2

Krok 3

W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 3

Krok 4

Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, udekoruj listkami natki, a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.

9

Opinie o przepisie

  • Norika

    Norika , 24.08.2021

    A fasolkę szparagową many jeść surową,tak???? Chyba o czymś zapomniano.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 01.05.2017

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Grocka

    Marlena Grocka , 17.04.2017

    OK!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ixa xawa

    ixa xawa , 12.03.2017

    Fajne , na pewno smakowite. Wypróbuję bo uwielbiam makaron conchilogini, bardzo dobrej jakości jędrny i sprężysty to włoski z primo gusto. Zrobię w weekend bo będę miała gości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Szymańska

    Jadwiga Szymańska , 24.01.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk , 24.01.2016

    Ja dodaje wędzonego kurczaka, smakuje tez bardzo dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grzywacz

    Anna Grzywacz , 23.01.2016

    super lubie takie smakolyki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mąka

    Beata Mąka , 23.01.2016

    Super, bardzo smaczne, polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pijany kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoliMakaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli

Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandardowy sposób – w makaronowych muszlach. Zazwyczaj stosuje się je do zapiekania z mięsem, warzywami i sosami, jednak świetnie sprawdzą się też na zimno. Ugotuj je al dente. Powinny pozostać delikatnie twarde, by zachować swój kształt po faszerowaniu. Następnie przygotuj sos z majonezu oraz zielonej pietruszki, i połącz z dodatkami, by całość była dość gęsta. Co będzie pasowało do wędzonej makreli? Konserwowe ogórki i marynowane cebulki, fasolka szparagowa oraz cebula czerwona. To jednak niejedyne możliwości: dobrze smakować będzie też jajko albo zielony groszek. Jeśli nie możesz się zdecydować, jaka opcja będzie najsmaczniejsza, przygotuj makaronowe muszle z sałatką z makreli w kilku różnych wersjach. Podaj danie na liściach rukoli albo roszponki. Serwuj je np. na przystawkę albo zimną przekąskę podczas przyjęcia. Dobrze będą do nich pasowały kawałki opiekanej bagietki. Sięgnij po nasz przepis na muszle makaronowe z sałatką z makreli i sprawdź, jak smakują.