Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

173

1070 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

100 gramów

12 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 1

Krok 2

Makaronowe muszle ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 2

Krok 3

W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 3

Krok 4

Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, udekoruj listkami natki, a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.

7

Opinie o przepisie

  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Grocka

    Marlena Grocka

    OK!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ixa xawa

    ixa xawa

    Fajne , na pewno smakowite. Wypróbuję bo uwielbiam makaron conchilogini, bardzo dobrej jakości jędrny i sprężysty to włoski z primo gusto. Zrobię w weekend bo będę miała gości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Szymańska

    Jadwiga Szymańska

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk

    Ja dodaje wędzonego kurczaka, smakuje tez bardzo dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grzywacz

    Anna Grzywacz

    super lubie takie smakolyki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mąka

    Beata Mąka

    Super, bardzo smaczne, polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
8 osób ogląda przepis:
Pijany kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoliMakaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli

Jeśli lubisz majonezowe sałatki, przygotuj wersję z wędzoną makrelą. Podaj ją jednak w niestandardowy sposób – w makaronowych muszlach. Zazwyczaj stosuje się je do zapiekania z mięsem, warzywami i sosami, jednak świetnie sprawdzą się też na zimno. Ugotuj je al dente. Powinny pozostać delikatnie twarde, by zachować swój kształt po faszerowaniu. Następnie przygotuj sos z majonezu oraz zielonej pietruszki, i połącz z dodatkami, by całość była dość gęsta. Co będzie pasowało do wędzonej makreli? Konserwowe ogórki i marynowane cebulki, fasolka szparagowa oraz cebula czerwona. To jednak niejedyne możliwości: dobrze smakować będzie też jajko albo zielony groszek. Jeśli nie możesz się zdecydować, jaka opcja będzie najsmaczniejsza, przygotuj makaronowe muszle z sałatką z makreli w kilku różnych wersjach. Podaj danie na liściach rukoli albo roszponki. Serwuj je np. na przystawkę albo zimną przekąskę podczas przyjęcia. Dobrze będą do nich pasowały kawałki opiekanej bagietki. Sięgnij po nasz przepis na muszle makaronowe z sałatką z makreli i sprawdź, jak smakują.