Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
Krok 2
Mięso pokrój w paseczki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko, aż będzie lekko rumiane.
Krok 3
Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Pomidory posiekaj i wraz z sokiem oraz warzywami dodaj do mięsa.
Krok 4
Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 8 minut. Danie będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli przed podaniem posypiesz je startym serem mozzarella.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili con carne z kurczaka
Jeśli jesteś wielbicielem klasycznego chili con carne, wypróbuj również nasz pomysł na chili con carne z kurczaka. W tym przepisie mięso mielone wieprzowo-wołowe zastąpiliśmy delikatnym mięsem kurczaka. Potraktuj codzienne gotowanie jako pretekst do próbowania nowych receptur. Chili con carne z kurczakiem zachęci cię do dalszych poszukiwań i eksperymentów.
Dla kogo?
Masz ochotę na posiłek w stylu meksykańskim, ale nie masz mięsa mielonego? Chili con carne drobiowe przyjdzie w takiej sytuacji z pomocą. Dzięki przepisowi uświadomisz sobie, że lepiej wykorzystywać zgromadzone już zapasy jedzenia niż kolejny raz biec na zakupy.
Na jaką okazję?
Gdy planujesz przyjęcie, to chili con carne z kurczaka będzie znakomitym wyborem na danie główne. Bez trudu przygotujesz większą porcję, by móc zaproponować biesiadnikom dokładki.
Czy wiesz, że?
Kurczaka con carne możesz ugotować rano lub nawet dzień wcześniej i odgrzać już po przyjściu gości. Dzięki temu zachwycisz wszystkich smakiem oraz swoją pomysłowością i unikniesz stresu, że nie zdążysz przygotować wszystkiego na czas. Same plusy!
Dla urozmaicenia:
Do podania potrawy wykorzystaj nachos lub placki tortilli. Drobiowe chili con carne możesz podać także na ryżu. Jeżeli gotowego kurczaka chili con carne posypiesz już na talerzu startym serem żółtym lub mozzarellą i chwilę podpieczesz w piekarniku, to dodatkowe doznania smakowe masz gwarantowane.