Chili Con Carne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili Con Carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

1029 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

581 osób wydrukowało

Pobierz pdf

966 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek i chili posiekaj drobno. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż wszystkie pokrojone warzywa.

Chili Con Carne - Krok 1

Krok 2

Do warzyw dodaj mielone mięso. Smaż na mocnym ogniu, aż woda z duszenia zupełnie odparuje. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz kumin i kolendrę.

Chili Con Carne - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę oraz Bulionetka wołowa Knorr, która podkreśli smak dania. Wlej 600 ml wrzącej wody, zmniejsz ogień i duś potrawę 25 minut.

Chili Con Carne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Chili con carne wyłóż na półmisek, posyp startym serem i podawaj z chrupiącymi chipsami nachos.

3

Opinie o przepisie

  • Pat x..

    Pat x.. , 28.08.2016

    Pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat x..

    Pat x.. , 28.08.2016

    Pyszności nawet z mielonym z łopatki! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Chymuk-Gramatowska

    Mariola Chymuk-Gramatowska , 12.04.2016

    naprawdę bardzo mi smakowało przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili Con CarneChili Con Carne

Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków. To mięsne danie z fasolą, pomidorami i ostrymi przyprawami pobudza wszystkie zmysły. Oryginalny przepis na chili con carne uwzględnia użycie wołowiny, ale akurat nie masz jej w swoich zapasach? Nic nie szkodzi, ponieważ chili con carne z kurczakiem lub wieprzowiną może smakować równie dobrze. Lubisz bawić się jedzeniem? Podaj chili con carne w tortilli!

Dla kogo? Podstawowy składnik chili con carne? Oczywiście ostra papryczka chili. Razem z aromatyczną mieszanką przypraw, takich jak kumin, kolendra i czosnek tworzy mieszankę pełną charakteru. Wyraziste, pikantne smaki to twoja bajka? Od razu zabierz się za gotowanie! Chili con carne z kurczaka przyrządzisz jeszcze szybciej, niż byłoby to w przypadku wołowiny. Warto o tym pamiętać, gdy możliwości czasowe są ograniczone.

Na jaką okazję? Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy spróbować, mała zachęta – to danie przygotujesz w jednym garnku, a więc łatwo i bardzo szybko, bez nadmiaru zmywania. Gdy zdecydujesz się wypróbować przepis na chili con carne, na początku podmaż drobno posiekane papryki oraz czosnek, a następnie dodaj mielone mięso, pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś do chwili, aż woda powstała w czasie smażenia całkowicie wyparuje. Do mięsa wrzuć czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki i gotowe. Potrawę chili con carne możesz przygotować wcześniej i w razie potrzeby podgrzać, więc nadaje się na przyjęcia, podczas których chcesz uraczyć gości gorącym daniem – wtedy warto też rozważyć podanie chili con carne w tortilli.

Czy wiesz, że? Choć chili con carne jednoznacznie kojarzy się z kuchnią meksykańską, ogromną popularnością cieszy się w amerykańskim stanie Teksas.

Dla urozmaicenia: Chili con carne smakuje wyśmienicie, jeżeli posypiesz je żółtym serem i podasz z chrupiącymi chipsami nachos. Chili con carne z tortillą prezentuje się tak samo apetycznie. Meksykański temperament zaklęty w małym półmisku. Pycha!