Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Czosnek i chili posiekaj drobno. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż wszystkie pokrojone warzywa.
Krok 2
Do warzyw dodaj mielone mięso. Smaż na mocnym ogniu, aż woda z duszenia zupełnie odparuje. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz kumin i kolendrę.
Krok 3
Następnie dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę oraz Bulionetka wołowa Knorr, która podkreśli smak dania. Wlej 600 ml wrzącej wody, zmniejsz ogień i duś potrawę 25 minut.
Dobra rada:
Gotowe Chili con carne wyłóż na półmisek, posyp startym serem i podawaj z chrupiącymi chipsami nachos.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili Con Carne
Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków. To mięsne danie z fasolą, pomidorami i ostrymi przyprawami pobudza wszystkie zmysły. Oryginalny przepis na chili con carne uwzględnia użycie wołowiny, ale akurat nie masz jej w swoich zapasach? Nic nie szkodzi, ponieważ chili con carne z kurczakiem lub wieprzowiną może smakować równie dobrze. Lubisz bawić się jedzeniem? Podaj chili con carne w tortilli!
Dla kogo? Podstawowy składnik chili con carne? Oczywiście ostra papryczka chili. Razem z aromatyczną mieszanką przypraw, takich jak kumin, kolendra i czosnek tworzy mieszankę pełną charakteru. Wyraziste, pikantne smaki to twoja bajka? Od razu zabierz się za gotowanie! Chili con carne z kurczaka przyrządzisz jeszcze szybciej, niż byłoby to w przypadku wołowiny. Warto o tym pamiętać, gdy możliwości czasowe są ograniczone.
Na jaką okazję? Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy spróbować, mała zachęta – to danie przygotujesz w jednym garnku, a więc łatwo i bardzo szybko, bez nadmiaru zmywania. Gdy zdecydujesz się wypróbować przepis na chili con carne, na początku podmaż drobno posiekane papryki oraz czosnek, a następnie dodaj mielone mięso, pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś do chwili, aż woda powstała w czasie smażenia całkowicie wyparuje. Do mięsa wrzuć czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki i gotowe. Potrawę chili con carne możesz przygotować wcześniej i w razie potrzeby podgrzać, więc nadaje się na przyjęcia, podczas których chcesz uraczyć gości gorącym daniem – wtedy warto też rozważyć podanie chili con carne w tortilli.
Czy wiesz, że? Choć chili con carne jednoznacznie kojarzy się z kuchnią meksykańską, ogromną popularnością cieszy się w amerykańskim stanie Teksas.
Dla urozmaicenia: Chili con carne smakuje wyśmienicie, jeżeli posypiesz je żółtym serem i podasz z chrupiącymi chipsami nachos. Chili con carne z tortillą prezentuje się tak samo apetycznie. Meksykański temperament zaklęty w małym półmisku. Pycha!