Chili Con Carne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chili Con Carne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

994 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

545 osób wydrukowało

Pobierz pdf

861 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i chili posiekaj drobno. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż wszystkie pokrojone warzywa.

Chili Con Carne - Krok 1

Krok 2

Do warzyw dodaj mielone mięso. Smaż na mocnym ogniu, aż woda z duszenia zupełnie odparuje. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz kumin i kolendrę.

Chili Con Carne - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę oraz Bulionetka wołowa Knorr, która podkreśli smak dania. Wlej 600 ml wrzącej wody, zmniejsz ogień i duś potrawę 25 minut.

Chili Con Carne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Chili con carne wyłóż na półmisek, posyp startym serem i podawaj z chrupiącymi chipsami nachos.

3

Opinie o przepisie

  • Pat x..

    Pat x.. , 28.08.2016

    Pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat x..

    Pat x.. , 28.08.2016

    Pyszności nawet z mielonym z łopatki! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Chymuk-Gramatowska

    Mariola Chymuk-Gramatowska , 12.04.2016

    naprawdę bardzo mi smakowało przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili Con Carne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili Con CarneChili Con Carne

Chili Con Carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków. To mięsne danie z fasolą, pomidorami i ostrymi przyprawami pobudza wszystkie zmysły. Podstawowy składnik chili Con Carne? Oczywiście ostra papryczka chili. Razem z aromatyczną mieszanką przypraw, takich jak kumin, kolendra i czosnek tworzy mieszankę pełną charakteru. Jeżeli jeszcze zastanawiasz się czy spróbować, mała zachęta – to danie przygotujesz w jednym garnku, a więc łatwo i bardzo szybko, bez nadmiaru zmywania. Na początku podmaż drobno posiekane papryki oraz czosnek, a następnie dodaj mielone mięso, pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś do chwili, aż woda powstała w czasie smażenia całkowicie wyparuje. Do mięsa wrzuć czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki i gotowe. Chili smakuje wyśmienicie, jeżeli posypiesz je żółtym serem i podasz z chrupiącymi chipsami nachos. Meksykański temperament zaklęty w małym półmisku. Pycha!