Chili Con Carne

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 319 Kcal | |
Tłuszcz | 14.5 g | 21 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 5.9 g | 30 % |
Węglowodany | 9.2 g | 4 % |
w tym cukry | 0.7 g | 1 % |
Błonnik | 1.3 g | - |
Białko | 38.5 g | 77 % |
Sól | 1.4 g | 23 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 265 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 6 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Czosnek i chili posiekaj drobno. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż wszystkie pokrojone warzywa.
- Krok 2Do warzyw dodaj mielone mięso. Smaż na mocnym ogniu, aż woda z duszenia zupełnie odparuje. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz kumin i kolendrę.
- Krok 3Następnie dodaj czerwoną fasolę i kukurydzę oraz Bulionetka wołowa Knorr, która podkreśli smak dania. Wlej 600 ml wrzącej wody, zmniejsz ogień i duś potrawę 25 minut.

Gotowe Chili con carne wyłóż na półmisek, posyp startym serem i podawaj z chrupiącymi chipsami nachos.

Chili Con Carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków. To mięsne danie z fasolą, pomidorami i ostrymi przyprawami pobudza wszystkie zmysły. Podstawowy składnik chili Con Carne? Oczywiście ostra papryczka chili. Razem z aromatyczną mieszanką przypraw, takich jak kumin, kolendra i czosnek tworzy mieszankę pełną charakteru. Jeżeli jeszcze zastanawiasz się czy spróbować, mała zachęta – to danie przygotujesz w jednym garnku, a więc łatwo i bardzo szybko, bez nadmiaru zmywania. Na początku podmaż drobno posiekane papryki oraz czosnek, a następnie dodaj mielone mięso, pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość duś do chwili, aż woda powstała w czasie smażenia całkowicie wyparuje. Do mięsa wrzuć czerwoną fasolkę, kukurydzę z puszki i gotowe. Chili smakuje wyśmienicie, jeżeli posypiesz je żółtym serem i podasz z chrupiącymi chipsami nachos. Meksykański temperament zaklęty w małym półmisku. Pycha!