Meksykańskie nachos z chilli con carne
łatwe
1302 osoby zapisały

Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
200 gramów
400 mililitrów
2 opakowania
2 sztuki
5 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie chili con carne z nachosmi zacznij od posiekania warzyw – dwóch cebul, dwóch ząbków czosnku i papryczki chili. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Zaczekaj, aż nieco się zarumienią, a następnie dodaj chili. Dosyp na patelnię także 5 gramów kminu rzymskiego. Przemieszaj składniki i smaż przez kilka minut. Dzięki temu przyprawy nadadzą całości swój niepowtarzalny aromat.

Krok 2
Dodaj na patelnię 500 gramów mielonego mięsa. Posyp je z wierzchu Przyprawą do gyrosa Knorr. Smaż przez chwilę. W tym czasie wysyp na deskę do krojenia 400 mililitrów pomidorów z puszki i posiekaj je. Nie musisz ich odcedzać – sok jest ważny dla całej potrawy. Wsyp pomidory na patelnię do mięsa i warzyw.

Krok 3
Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodaj na patelnię czerwoną fasolkę z puszki. Duś danie w ten sam sposób jeszcze przez kilka minut. Dopilnuj jednak, aby fasolka się nie rozgotowała i nie rozpadła.

Krok 4
Przygotuj talerze, w których będziesz serwować chili con carne nachos. Wsyp do nich nachosy, a następnie polej po wierzchu sosem mięsnym. Potrawę możesz podawać natychmiast – nachosy z mięsem mielonym gotowe!


Dobra rada:
Chili con carne z nachosami podawaj posypane startym serem oraz świeżo posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie nachos z chilli con carne
Mielone mięso w towarzystwie aromatycznych przypraw i warzyw – cebuli, czerwonej fasoli, pomidorów, czosnku i chili. Do tego trójkątne kukurydziane chipsy posypane serem. Co brzmi tak apetycznie? Nachosy z chili con carne – wypróbujcie nasz przepis, a dowiecie się jeszcze, jak smakują!
Dla kogo?
Nachosy z mięsem mielonym to pozycja obowiązkowa dla tych, którzy chcą poznać kuchnię meksykańską. Wielbiciele intensywnych, pikantnych dań również powinni znaleźć w nachosach z mięsem i serem coś dla siebie.
Na jaką okazję?
Potrzebujecie przystawki na zimno do podania podczas meczu lub oglądania serialu? Przygotujcie nachosy z mięsem mielonym! Choć przyrządzenie chili con carne z nachosami zajmuje więcej czasu niż podanie zwykłych chipsów, gwarantujemy, że przyjemność jedzenia jest tu o wiele większa. Podawajcie nachos z mięsem i serem jako przekąskę podczas spotkań z przyjaciółmi i imprez sylwestrowych – zamiast tradycyjnej sałatki.
Czy wiesz, że?
Nachosy z chili con carne to jedno z najbardziej popularnych dań Tex-Mex, czyli kuchni teksańsko-meksykańskiej. Powstanie tego dania jest tematem wielu legend. Poszukajcie ich w sieci i opowiedzcie o nich przy stole znajomym, których zaprosicie na nachosy z chili con carne. Zabłyśniecie – nie tylko kulinarnie!
Dla urozmaicenia:
Nie bójcie się eksperymentować z mięsem – jeśli nie jecie wieprzowiny, zamieńcie ją na mielone mięso z indyka. Chili con carne z nachosami będzie równie pyszne także w wersji bezmięsnej. Nie przepadacie za chipsami? Podawajcie chili con carne bez nachos, za to z pokrojoną na kawałki tortillą lub porcją ryżu. Ostatnia opcja jest świetna jako szybkie danie obiadowe.



































