
Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotuj deskę do krojenia, pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Do kurczaka dodaj Przyprawę gyros Knorr i dwie łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2
Warzywa umyj, osusz i pokrój – paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, paprykę i mięso. Usmaż wszystkie składniki i odstaw. Kiedy farsz nieco ostygnie, dodaj do niego starty na grubych oczkach żółty ser i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 4
Gotowe placki tortilli wyłóż na kuchenny blat i nałóż na nie farsz. Zwiń jak naleśniki, zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 5
Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Tortilla z kurczakiem dobrze smakuje podawana z kwaśną śmietaną i sałatą. Jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili oraz posiekaną świeżą kolendrę.


Dobra rada:
Tortilla z kurczakiem na ciepło daje wiele możliwości eksperymentowania z ulubionymi dodatkami. Możesz zmodyfikować farsz, dodając składniki, które lubisz najbardziej, np. pomidory czy kukurydzę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z kurczakiem z grilla
Z jakiego kraju pochodzi tortilla z kurczakiem? Przepis na to danie wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Tortilla z kurczakiem to strzał w dziesiątkę, kiedy zastanawiasz się nad szybką i smaczną przekąską na drugie śniadanie, lunch lub kolację! Proste danie w meksykańskim stylu sprawi, że codzienne posiłki będą dużo bardziej kolorowe i aromatyczne. Aż chce się wchodzić do kuchni i rozpocząć przygodę z gotowaniem.
Dla kogo?
Domowa tortilla z kurczakiem to świetna propozycja dla miłośników kuchni meksykańskiej i lżejszej formy popularnych fast foodów. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Na jaką okazję?
Tortilla z grilla elektrycznego to przepis, który sprawdzi się jako danie na kolację dla całej rodziny. Jeśli Twoim goście lub znajomi lubią kuchnię meksykańską, możesz zaserwować ją na imprezie w formie ciepłej przekąski.
Czy wiesz, że?
Istotnym elementem tortilli z kurczakiem jest dodatek startego sera żółtego, który nie tylko dobrze smakuje, ale również skleja wszystkie składniki. Sprawdzi się np. gouda lub ementaler. Smak farszu do tortilli z grilla dodatkowo podkreślisz, jeśli dodasz do niego posiekaną natkę pietruszki.
Dla urozmaicenia:
Aby nadać tortilli z kurczakiem dodatkowej chrupkości, umieść w jego wnętrzu liście kruchej sałaty i ziarna kukurydzy. Sprawdzą się również zielone oliwki pokrojone w krążki. Dobrym dodatkiem do tortilli z grilla będzie kwaśna gęsta śmietana. Wypróbuj nasz sposób na pyszną przekąskę.




































