
Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotuj deskę do krojenia, pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Do kurczaka dodaj Przyprawę gyros Knorr i dwie łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2
Warzywa umyj, osusz i pokrój – paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, paprykę i mięso. Usmaż wszystkie składniki i odstaw. Kiedy farsz nieco ostygnie, dodaj do niego starty na grubych oczkach żółty ser i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 4
Gotowe placki tortilli wyłóż na kuchenny blat i nałóż na nie farsz. Zwiń jak naleśniki, zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 5
Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Tortilla z kurczakiem dobrze smakuje podawana z kwaśną śmietaną i sałatą. Jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili oraz posiekaną świeżą kolendrę.


Dobra rada:
Tortilla z kurczakiem na ciepło daje wiele możliwości eksperymentowania z ulubionymi dodatkami. Możesz zmodyfikować farsz, dodając składniki, które lubisz najbardziej, np. pomidory czy kukurydzę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z kurczakiem z grilla
Z jakiego kraju pochodzi tortilla z kurczakiem? Przepis na to danie wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Tortilla z kurczakiem to strzał w dziesiątkę, kiedy zastanawiasz się nad szybką i smaczną przekąską na drugie śniadanie, lunch lub kolację! Proste danie w meksykańskim stylu sprawi, że codzienne posiłki będą dużo bardziej kolorowe i aromatyczne. Aż chce się wchodzić do kuchni i rozpocząć przygodę z gotowaniem.
Dla kogo?
Domowa tortilla z kurczakiem to świetna propozycja dla miłośników kuchni meksykańskiej i lżejszej formy popularnych fast foodów. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Na jaką okazję?
Tortilla z grilla elektrycznego to przepis, który sprawdzi się jako danie na kolację dla całej rodziny. Jeśli Twoim goście lub znajomi lubią kuchnię meksykańską, możesz zaserwować ją na imprezie w formie ciepłej przekąski.
Czy wiesz, że?
Istotnym elementem tortilli z kurczakiem jest dodatek startego sera żółtego, który nie tylko dobrze smakuje, ale również skleja wszystkie składniki. Sprawdzi się np. gouda lub ementaler. Smak farszu do tortilli z grilla dodatkowo podkreślisz, jeśli dodasz do niego posiekaną natkę pietruszki.
Dla urozmaicenia:
Aby nadać tortilli z kurczakiem dodatkowej chrupkości, umieść w jego wnętrzu liście kruchej sałaty i ziarna kukurydzy. Sprawdzą się również zielone oliwki pokrojone w krążki. Dobrym dodatkiem do tortilli z grilla będzie kwaśna gęsta śmietana. Wypróbuj nasz sposób na pyszną przekąskę.