Tortilla z kurczakiem z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

3472 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1958 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, oprósz przyprawą Knorr i skrop 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 1

Krok 2

Paprykę i cebulę również pokrój w paski.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni usmaż mięso z warzywami. Następnie odstaw na 5 minut, aby farsz wystygł. Po tym czasie wymieszaj go z serem.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż na placki tortilli. Zwiń jak naleśniki, zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 4

Krok 5

Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Podawaj z kwaśną śmietaną i sałatą. Jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Anna Bartosz

    Anna Bartosz

    Wygląda pysznie, jutro chcę zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta   Osiecka

    Elzbieta Osiecka

    Suuuper przypadła mi do gustu dzisiaj ją robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski

    Fajny przepis, ale ja bym dodał odrobinę np. habanero :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Tomaszewska

    Magdalena Tomaszewska

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szymon stukan

    szymon stukan

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Witek Wirth

    Wiktor Witek Wirth

    Mniaaam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Hrabowski

    Magda Hrabowski

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Saluk

    Marcin Saluk

    świetne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dejw dejw

    dejw dejw

    mega;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Błaszczyk

    Michał Błaszczyk

    Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cejmer

    Piotr Cejmer

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ruli Żuli

    Ruli Żuli

    Pyszne to mało powiedziane, wyśmienite ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Gonsior

    Łukasz Gonsior

    wyszło pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiem z grillaTortilla z kurczakiem z grilla

Zastanawiasz się nad szybką i smaczną przekąską na drugie śniadanie lub kolację? Koniecznie sprawdź przepis na tortillę z kurczakiem z grilla. Do przyrządzenia jej farszu będziesz potrzebować – przede wszystkim – piersi z drobiu: sprawdzą się nie tylko kurze, ale również indycze, charakteryzujące się delikatniejszym mięsem. Pokrój je na kawałki podobnej wielkości i oprósz sugerowanymi przyprawami, które sprawią, że po smażeniu będą wyjątkowo smaczne. Kiedy mięso będzie gotowe, pora na przygotowanie reszty składników. Paprykę (oprócz czerwonej wybierz również żółtą i zieloną – taka mieszanka sprawi, że gotowa przekąska będzie prezentowała się jeszcze efektowniej) i cebulę pokrój w paski. Warzywa i mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni, następnie odstaw je na krótki czas, tak by nieco ostygły. Później wymieszaj je ze startym żółtym serem. Sprawdzi się np. gouda lub ementaler. Smak farszu dodatkowo podkreślisz, jeśli dodasz do niego posiekaną natkę pietruszki. Gotowe nadzienie ułóż na plackach kukurydzianej tortilli. Aby nadać daniu dodatkowej chrupkości, umieść w jego wnętrzu liście kruchej sałaty i ziarna kukurydzy. Sprawdzić mogą się również zielone oliwki pokrojone w krążki. Placki zwiń tak jak naleśniki, następnie podgrzewaj je na patelni grillowej z obu stron. Dobrym dodatkiem do gotowych tortilli będzie kwaśna gęsta śmietana. Wypróbuj nasz sposób na pyszną przekąskę.