Tortilla z kurczakiem z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

3608 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1958 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, oprósz przyprawą Knorr i skrop 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 1

Krok 2

Paprykę i cebulę również pokrój w paski.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni usmaż mięso z warzywami. Następnie odstaw na 5 minut, aby farsz wystygł. Po tym czasie wymieszaj go z serem.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż na placki tortilli. Zwiń jak naleśniki, zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 4

Krok 5

Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Podawaj z kwaśną śmietaną i sałatą. Jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

Tortilla z kurczakiem z grilla - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Anna Bartosz

    Anna Bartosz , 02.08.2019

    Wygląda pysznie, jutro chcę zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta   Osiecka

    Elzbieta Osiecka , 19.03.2019

    Suuuper przypadła mi do gustu dzisiaj ją robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Smykowski

    Daniel Smykowski , 05.08.2016

    Fajny przepis, ale ja bym dodał odrobinę np. habanero :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Tomaszewska

    Magdalena Tomaszewska , 12.06.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szymon stukan

    szymon stukan , 07.06.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Witek Wirth

    Wiktor Witek Wirth , 04.04.2016

    Mniaaam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Hrabowski

    Magda Hrabowski , 16.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Saluk

    Marcin Saluk , 11.01.2016

    świetne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dejw dejw

    dejw dejw , 31.12.2015

    mega;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Błaszczyk

    Michał Błaszczyk , 17.12.2015

    Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cejmer

    Piotr Cejmer , 05.10.2015

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ruli Żuli

    Ruli Żuli , 06.08.2015

    Pyszne to mało powiedziane, wyśmienite ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Gonsior

    Łukasz Gonsior , 21.05.2015

    wyszło pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kurczakiem z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiem z grillaTortilla z kurczakiem z grilla

Zastanawiasz się nad szybką i smaczną przekąską na drugie śniadanie lub kolację? Koniecznie sprawdź przepis na tortillę z kurczakiem z grilla. Do przyrządzenia jej farszu będziesz potrzebować – przede wszystkim – piersi z drobiu: sprawdzą się nie tylko kurze, ale również indycze, charakteryzujące się delikatniejszym mięsem. Pokrój je na kawałki podobnej wielkości i oprósz sugerowanymi przyprawami, które sprawią, że po smażeniu będą wyjątkowo smaczne. Kiedy mięso będzie gotowe, pora na przygotowanie reszty składników. Paprykę (oprócz czerwonej wybierz również żółtą i zieloną – taka mieszanka sprawi, że gotowa przekąska będzie prezentowała się jeszcze efektowniej) i cebulę pokrój w paski. Warzywa i mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni, następnie odstaw je na krótki czas, tak by nieco ostygły. Później wymieszaj je ze startym żółtym serem. Sprawdzi się np. gouda lub ementaler. Smak farszu dodatkowo podkreślisz, jeśli dodasz do niego posiekaną natkę pietruszki. Gotowe nadzienie ułóż na plackach kukurydzianej tortilli. Aby nadać daniu dodatkowej chrupkości, umieść w jego wnętrzu liście kruchej sałaty i ziarna kukurydzy. Sprawdzić mogą się również zielone oliwki pokrojone w krążki. Placki zwiń tak jak naleśniki, następnie podgrzewaj je na patelni grillowej z obu stron. Dobrym dodatkiem do gotowych tortilli będzie kwaśna gęsta śmietana. Wypróbuj nasz sposób na pyszną przekąskę.