
Składniki
4 szklanki
2 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżeczki
200 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna siemienia zmiel w mikserze lub rozetrzyj na miazgę w moździerzu.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na średniej wielkości kule. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją po miedzy dwoma pergaminami do grubości około 2 mm, oprószając jednocześnie wierzch placków mąka.
Krok 3
Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.
Krok 4
Tortillę każdą z osobna umieść na teflonowej patelni i smaż każdą powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.
Dobra rada:
Aby nadać tortilli smaku dodaj do ciasta szczyptę mielonego kminu rzymskiego lub szczyptę ostrej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z mąki gryczanej
Kuchnie z różnych stron świata nieustannie się przenikają. Wiele jest potraw, które powstały dzięki połączeniu rozmaitych wpływów, mieszania się kultur i migracji ludności. Spróbuj kulinarnych eksperymentów, np. poprzez wykorzystanie naszych rodzimych składników w zagranicznych potrawach. Prostym przykładem może być tortilla z mąki gryczanej. W Meksyku tortille robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej, mąka gryczana to z kolei produkt znany z kuchni polskiej. Dodaj do niej ziarna siemienia lnianego, które zwiążą wodę i nadadzą ciastu elastyczności. Tortille z mąki gryczanej będą miały inny niż meksykańskie, bardziej wyrazisty smak. Pasować będzie do nich dodatek twarogu, pasty z orzechów, a także klasyczne dodatki do meksykańskich placków: fasola, pomidory czy mięso mielone. Dobrym sposobem na podanie będzie też pokrojenie jej na mniejsze kawałki i serwowanie z różnymi sosami: czosnkowym, z suszonych pomidorów, paprykowym czy bazyliowym pesto. Zrób tortillę z mąki gryczanej i sprawdź, w jakiej formie smakuje najlepiej.