
Składniki
4 szklanki
2 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżeczki
200 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielone ziarna siemienia lnianego połącz z dwoma rodzajami mąk (gryczaną oraz pszenną), tłuszczem kokosowym, ciepłą wodą, solą oraz łyżeczką majonezu. W dużej misce wymieszaj dokładnie ręką wszystkie składniki.

Krok 2
Ciasto na tortille z mąki gryczanej wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie podziel na cztery średniej wielkości kule. Każdą kulkę z osobna spłaszcz w dłoniach i połóż na kawałek pergaminu. Ciasto przykryj z wierzchu kolejnym kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na grubości około 2 mm. Po rozwałkowaniu ciasto oprósz z wierzchu mąką.

Krok 3
Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, obrysuj jego kształt nożem, dzięki czemu zyskasz idealny kształt swojej domowej tortilli.

Krok 4
Surowa tortilla gryczana powinna wylądować na teflonowej rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smaż około 1 minuty z każdej strony, aż powstaną na niej charakterystyczne brązowe piegi. Gotowe tortille gryczane wykładaj na duży talerz, oddzielając od siebie płatami folii aluminiowej, dzięki której zmiękną.


Dobra rada:
Tortilla gryczana zyska ciekawy smak, jeśli dodasz do niej szczyptę kuminu rzymskiego lub ostrej albo wędzonej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z mąki gryczanej
Kuchnie z różnych stron świata nieustannie się przenikają, zostawiając wiele miejsca na kulinarne eksperymenty we własnej kuchni. Wiele jest potraw, które powstały dzięki połączeniu rozmaitych wpływów, mieszania się kultur i migracji ludności. Spróbuj kulinarnych eksperymentów, np. poprzez wykorzystanie naszych rodzimych składników w zagranicznych potrawach. Prostym przykładem może być tortilla z mąki gryczanej.
Dla kogo?
Domowa tortilla z mąki gryczanej z pewnością ciekawie urozmaici codzienny jadłospis osobom na diecie wegetariańskiej. Wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz przemycić grykę do menu dzieci i wspierać dobre nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.
Na jaką okazję?
Na jaką okazję sprawdzi się tortilla gryczana? Przepis wypróbuj, serwując gościom jako przystawkę podczas przyjęcia. Dobrym sposobem na podanie będzie też pokrojenie jej na mniejsze kawałki i serwowanie z różnymi sosami: czosnkowym, z suszonych pomidorów, paprykowym czy bazyliowym pesto.
Czy wiesz, że?
W Meksyku tortille robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej, mąka gryczana to z kolei produkt znany z kuchni polskiej. Jej zastosowanie pozwala uzyskać ciekawy smak placków, bogatych w wiele składników odżywczych, takich jak fosfor, magnez i żelazo, a także witaminy z grupy B.
Dla urozmaicenia:
Domowa tortilla gryczana będzie miała inny niż jej meksykański odpowiednik, bardziej wyrazisty smak. Pasować będzie do niej dodatek białego twarogu, pasty z orzechów, a także klasyczne dodatki do meksykańskich placków: fasola, pomidory czy mięso mielone. Możliwości jest naprawdę sporo! Zrób tortillę z mąki gryczanej i sprawdź, w jakiej formie smakuje najlepiej.