Tortilla z mąki gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z mąki gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

507 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżeczki

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone ziarna siemienia lnianego połącz z dwoma rodzajami mąk (gryczaną oraz pszenną), tłuszczem kokosowym, ciepłą wodą, solą oraz łyżeczką majonezu. W dużej misce wymieszaj dokładnie ręką wszystkie składniki.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 1

Krok 2

Ciasto na tortille z mąki gryczanej wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie podziel na cztery średniej wielkości kule. Każdą kulkę z osobna spłaszcz w dłoniach i połóż na kawałek pergaminu. Ciasto przykryj z wierzchu kolejnym kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na grubości około 2 mm. Po rozwałkowaniu ciasto oprósz z wierzchu mąką.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 2

Krok 3

Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, obrysuj jego kształt nożem, dzięki czemu zyskasz idealny kształt swojej domowej tortilli.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 3

Krok 4

Surowa tortilla gryczana powinna wylądować na teflonowej rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smaż około 1 minuty z każdej strony, aż powstaną na niej charakterystyczne brązowe piegi. Gotowe tortille gryczane wykładaj na duży talerz, oddzielając od siebie płatami folii aluminiowej, dzięki której zmiękną.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tortilla gryczana zyska ciekawy smak, jeśli dodasz do niej szczyptę kuminu rzymskiego lub ostrej albo wędzonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z mąki gryczanejTortilla z mąki gryczanej

Kuchnie z różnych stron świata nieustannie się przenikają, zostawiając wiele miejsca na kulinarne eksperymenty we własnej kuchni. Wiele jest potraw, które powstały dzięki połączeniu rozmaitych wpływów, mieszania się kultur i migracji ludności. Spróbuj kulinarnych eksperymentów, np. poprzez wykorzystanie naszych rodzimych składników w zagranicznych potrawach. Prostym przykładem może być tortilla z mąki gryczanej.

Dla kogo?

Domowa tortilla z mąki gryczanej z pewnością ciekawie urozmaici codzienny jadłospis osobom na diecie wegetariańskiej. Wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz przemycić grykę do menu dzieci i wspierać dobre nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.

Na jaką okazję?

Na jaką okazję sprawdzi się tortilla gryczana? Przepis wypróbuj, serwując gościom jako przystawkę podczas przyjęcia. Dobrym sposobem na podanie będzie też pokrojenie jej na mniejsze kawałki i serwowanie z różnymi sosami: czosnkowym, z suszonych pomidorów, paprykowym czy bazyliowym pesto.

Czy wiesz, że?

W Meksyku tortille robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej, mąka gryczana to z kolei produkt znany z kuchni polskiej. Jej zastosowanie pozwala uzyskać ciekawy smak placków, bogatych w wiele składników odżywczych, takich jak fosfor, magnez i żelazo, a także witaminy z grupy B.

Dla urozmaicenia:

Domowa tortilla gryczana będzie miała inny niż jej meksykański odpowiednik, bardziej wyrazisty smak. Pasować będzie do niej dodatek białego twarogu, pasty z orzechów, a także klasyczne dodatki do meksykańskich placków: fasola, pomidory czy mięso mielone. Możliwości jest naprawdę sporo! Zrób tortillę z mąki gryczanej i sprawdź, w jakiej formie smakuje najlepiej.