Tortilla z mąki gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z mąki gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

502 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżeczki

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna siemienia zmiel w mikserze lub rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na średniej wielkości kule. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją po miedzy dwoma pergaminami do grubości około 2 mm, oprószając jednocześnie wierzch placków mąka.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 2

Krok 3

Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 3

Krok 4

Tortillę każdą z osobna umieść na teflonowej patelni i smaż każdą powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nadać tortilli smaku dodaj do ciasta szczyptę mielonego kminu rzymskiego lub szczyptę ostrej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z mąki gryczanejTortilla z mąki gryczanej

Kuchnie z różnych stron świata nieustannie się przenikają. Wiele jest potraw, które powstały dzięki połączeniu rozmaitych wpływów, mieszania się kultur i migracji ludności. Spróbuj kulinarnych eksperymentów, np. poprzez wykorzystanie naszych rodzimych składników w zagranicznych potrawach. Prostym przykładem może być tortilla z mąki gryczanej. W Meksyku tortille robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej, mąka gryczana to z kolei produkt znany z kuchni polskiej. Dodaj do niej ziarna siemienia lnianego, które zwiążą wodę i nadadzą ciastu elastyczności. Tortille z mąki gryczanej będą miały inny niż meksykańskie, bardziej wyrazisty smak. Pasować będzie do nich dodatek twarogu, pasty z orzechów, a także klasyczne dodatki do meksykańskich placków: fasola, pomidory czy mięso mielone. Dobrym sposobem na podanie będzie też pokrojenie jej na mniejsze kawałki i serwowanie z różnymi sosami: czosnkowym, z suszonych pomidorów, paprykowym czy bazyliowym pesto. Zrób tortillę z mąki gryczanej i sprawdź, w jakiej formie smakuje najlepiej.