Dipy jogurtowo-majonezowe
Dipy to bardzo szeroka kategoria serwowanych na zimno dodatków do dań, nie tylko mięs, ale także warzyw, przekąsek i owoców. Dlatego istnieje niezliczona ilość przepisów, a możliwości ich przyrządzenia są niemal nieograniczone. Dużą popularnością cieszą się jednak te najprostsze, których przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt jest naprawdę pyszny. To przede wszystkim dipy na bazie majonezu i jogurtu, które wystarczy tylko połączyć z kilkoma składnikami, takimi jak świeże zioła czy przyprawy, by otrzymać dip ziołowy albo dip miętowy. Obydwa będą dobrze pasowały do karkówki i innych czerwonych mięs. Dip miętowy podkreśli smak baraniny lub jagnięciny – to popularny dodatek do tego rodzaju mięs w kuchni angielskiej. W Polsce znany i lubiany jest dip czosnkowy, który przygotować można w wielu wersjach. Podstawowa to połączenie majonezu, jogurtu i czosnku, ale jeśli chcesz podać go do mięsa drobiowego, dobrym rozwiązaniem będzie dołączenie ogórków i soku z cytryny. Ciekawym dipem do mięs z grilla jest sos aioli, klasyk kuchni prowansalskiej, przyrządzany z czosnku, oliwy, cytryny oraz majonezu. Żeby zyskał na delikatności, czosnek należy wcześniej upiec – warzywo stanie się wtedy słodkawe. Sos aioli jest godny polecenia np. do grillowanych polędwiczek.
Dipy warzywne
Odpowiednią konsystencję dipu do mięs z grilla otrzymasz nie tylko dzięki dodatkowi jogurtu czy majonezu, ale także przez dokładne zmiksowanie wszystkich składników. Jeśli chcesz, by sos był bardzo gęsty, wybierz warianty warzywne. Najlepiej nadawać się będą warzywa strączkowe, takie jak fasola i ciecierzyca. Ponieważ są słodkawe, pasować będą do nich pikantne dodatki. Tego typu dipy warto podawać ze stekami, burgerami, a także klasycznymi kiełbaskami i frankfurterkami. Dip fasolowy tex-mex, inspirowany kuchnią z pogranicza USA i Meksyku, wyróżnia się wyrazistym smakiem pomidorów, ostrych papryczek i ziół, a zmiksowana fasola nadaje mu odpowiednią konsystencję. Po inspirację na warzywne sosy warto sięgać do kuchni z tego regionu – w końcu to z Meksyku pochodzą słynne na świecie salsa oraz guacamole, czyli dip z awokado. Ten ostatni będzie świetny z mięsami serwowanymi w tortilli czy taco, zwłaszcza jeśli połączysz go ze świeżymi pomidorami, chili, czosnkiem i kolendrą. Awokado jest owocem, ale o neutralnym smaku, więc komponuje się z wieloma dodatkami, także warzywnymi. Z zupełnie innej części świata pochodzą z kolei składniki do dipu z ciecierzycy. Włoski groch jest często wykorzystywany w daniach bliskowschodnich. W połączeniu z marokańską pastą paprykową harissą, kolendrą, czosnkiem i pomidorami, będzie stanowił wyborne uzupełnienie szaszłyków czy grillowanych kebabów.
Owocowe dipy do mięs z grilla
Słodkie dodatki pasują nie tylko do pieczonych mięs, takich jak schab czy gęś. Zestawione z łagodniejszymi daniami z grilla, np. udkami czy piersiami z kurczaka, owocowe dipy będą smakować znakomicie. Nie zdominują potrawy, ale wyśmienicie ją podkreślą. Do ich przygotowania sprawdzą się różne składniki. By otrzymać gładki sos, przygotuj dip bananowy. Kiedy dokładnie zmiksujesz go z jogurtem i śmietanką, otrzymasz pyszny, aksamitny dip do mięs z grilla – w sam raz do skrzydełek i satajów, czyli tajskich szaszłyków. Dla osób, które lubią połączenia słodko-pikantne, dobrym rozwiązaniem będzie dip owocowy z winnych jabłek i gruszek, doprawiony chili, kolendrą i sosem tabasco, zagęszczony jogurtem, śmietaną oraz kefirem. Dzięki swojej wyrazistości, sprawdzi się także jako dodatek do mięs czerwonych i marynowanych na ostro. Oryginalne połączenie stanowi dip z mango. Jego słodycz zostaje przełamana sokiem z limonki oraz papryczką chili, a egzotycznego charakteru dodają mu świeży imbir i sos sezamowy – to rewelacyjny dip na letnie przyjęcia w ogrodzie, wyborny zwłaszcza do kurczaka i wieprzowiny.
Dipy do mięs z grilla to uniwersalne dodatki, które możesz odmienić w prosty sposób. Czasem wystarczy skórka z cytryny, pieprz czy odrobina miodu. Eksperymentuj, zmieniaj przyprawy i zioła – niech Twoje dania za każdym razem smakują inaczej!