Dip z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera zmiksuj odsączoną ciecierzycę z oliwą i orzechami włoskimi.

Dip z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Powstałą pastę przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, ketchup Hellmann's, posiekaną dymkę razem z cebulą i szczypiorem, natkę kolendry, roztarty czosnek, sok z limonki i pastę harisa.

Dip z ciecierzycy  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, darów morza, jagnięciny, wieprzowiny i grillowanych warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z ciecierzycy Dip z ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką, ze względu na swój subtelny, słodkawy smak z lekko orzechową nutą jest doskonałą bazą do przygotowania różnych dipów oraz past. Wykorzystasz je do smarowania pieczywa lub jako dodatek do mięs, np. drobiu czy wieprzowiny. W dipie możesz także maczać pokrojone w słupki warzywa – świeże lub grillowane, czy podać go do krakersów albo chrupiących grzanek. Do przygotowania dipu użyj cieciorki z puszki lub namocz i ugotuj suchą ciecierzycę. Za pomocą blendera zmiksuj ją z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni, co wydobędzie głębię ich smaku. Zamiast oliwy użyj opcjonalnie oleju lnianego. Tak powstałą pastę wymieszaj z pozostałymi składnikami: drobno pokrojonymi pomidorami, ketchupem, posiekaną dymką i sokiem z limonki. Aby dip nabrał wyrazistego smaku, dodaj do niego świeżą natkę kolendry, roztarty ząbek czosnku oraz pikantną pastę paprykową harrisę. Koniecznie napisz w komentarzu, z jakimi dodatkami podasz dip z ciecierzycy.