Dip z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera zmiksuj odsączoną ciecierzycę z oliwą i orzechami włoskimi.

Dip z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Powstałą pastę przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, ketchup Hellmann's, posiekaną dymkę razem z cebulą i szczypiorem, natkę kolendry, roztarty czosnek, sok z limonki i pastę harisa.

Dip z ciecierzycy  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, darów morza, jagnięciny, wieprzowiny i grillowanych warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z ciecierzycy Dip z ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką, ze względu na swój subtelny, słodkawy smak z lekko orzechową nutą jest doskonałą bazą do przygotowania różnych dipów oraz past. Wykorzystasz je do smarowania pieczywa lub jako dodatek do mięs, np. drobiu czy wieprzowiny. W dipie możesz także maczać pokrojone w słupki warzywa – świeże lub grillowane, czy podać go do krakersów albo chrupiących grzanek. Do przygotowania dipu użyj cieciorki z puszki lub namocz i ugotuj suchą ciecierzycę. Za pomocą blendera zmiksuj ją z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni, co wydobędzie głębię ich smaku. Zamiast oliwy użyj opcjonalnie oleju lnianego. Tak powstałą pastę wymieszaj z pozostałymi składnikami: drobno pokrojonymi pomidorami, ketchupem, posiekaną dymką i sokiem z limonki. Aby dip nabrał wyrazistego smaku, dodaj do niego świeżą natkę kolendry, roztarty ząbek czosnku oraz pikantną pastę paprykową harrisę. Koniecznie napisz w komentarzu, z jakimi dodatkami podasz dip z ciecierzycy.