Dip z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera zmiksuj odsączoną ciecierzycę z oliwą i orzechami włoskimi.

Dip z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Powstałą pastę przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, ketchup Hellmann's, posiekaną dymkę razem z cebulą i szczypiorem, natkę kolendry, roztarty czosnek, sok z limonki i pastę harisa.

Dip z ciecierzycy  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, darów morza, jagnięciny, wieprzowiny i grillowanych warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip z rodzynkami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z ciecierzycy Dip z ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką, ze względu na swój subtelny, słodkawy smak z lekko orzechową nutą jest doskonałą bazą do przygotowania różnych dipów oraz past. Wykorzystasz je do smarowania pieczywa lub jako dodatek do mięs, np. drobiu czy wieprzowiny. W dipie możesz także maczać pokrojone w słupki warzywa – świeże lub grillowane, czy podać go do krakersów albo chrupiących grzanek. Do przygotowania dipu użyj cieciorki z puszki lub namocz i ugotuj suchą ciecierzycę. Za pomocą blendera zmiksuj ją z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni, co wydobędzie głębię ich smaku. Zamiast oliwy użyj opcjonalnie oleju lnianego. Tak powstałą pastę wymieszaj z pozostałymi składnikami: drobno pokrojonymi pomidorami, ketchupem, posiekaną dymką i sokiem z limonki. Aby dip nabrał wyrazistego smaku, dodaj do niego świeżą natkę kolendry, roztarty ząbek czosnku oraz pikantną pastę paprykową harrisę. Koniecznie napisz w komentarzu, z jakimi dodatkami podasz dip z ciecierzycy.