Dip z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera zmiksuj odsączoną ciecierzycę z oliwą i orzechami włoskimi.

Dip z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Powstałą pastę przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, ketchup Hellmann's, posiekaną dymkę razem z cebulą i szczypiorem, natkę kolendry, roztarty czosnek, sok z limonki i pastę harisa.

Dip z ciecierzycy  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, darów morza, jagnięciny, wieprzowiny i grillowanych warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z ciecierzycy Dip z ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką, ze względu na swój subtelny, słodkawy smak z lekko orzechową nutą jest doskonałą bazą do przygotowania różnych dipów oraz past. Wykorzystasz je do smarowania pieczywa lub jako dodatek do mięs, np. drobiu czy wieprzowiny. W dipie możesz także maczać pokrojone w słupki warzywa – świeże lub grillowane, czy podać go do krakersów albo chrupiących grzanek. Do przygotowania dipu użyj cieciorki z puszki lub namocz i ugotuj suchą ciecierzycę. Za pomocą blendera zmiksuj ją z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi, które warto wcześniej uprażyć na suchej patelni, co wydobędzie głębię ich smaku. Zamiast oliwy użyj opcjonalnie oleju lnianego. Tak powstałą pastę wymieszaj z pozostałymi składnikami: drobno pokrojonymi pomidorami, ketchupem, posiekaną dymką i sokiem z limonki. Aby dip nabrał wyrazistego smaku, dodaj do niego świeżą natkę kolendry, roztarty ząbek czosnku oraz pikantną pastę paprykową harrisę. Koniecznie napisz w komentarzu, z jakimi dodatkami podasz dip z ciecierzycy.