Dip ziołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry. Wyciśnij z niej sok połącz w kielichu miksera z jogurtem, majonezem Hellmann's, dodaj zioła, pietruszkę, bazylię, oregano, posiekany tymianek i ząbek czosnku. Wszystko razem zmiksuj dokładnie.

Dip ziołowy  - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, warzyw i darów morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip ziołowy Dip ziołowy

Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i przekąsek. Aby przygotować ten gęsty, pyszny sos, w jednym naczyniu połącz sok wyciśnięty z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do przełamania jego pikantnego smaku użyj łyżeczki płynnego miodu. Świeże zioła – oregano, bazylię, tymianek oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Świetnie sprawdzi się także rozmaryn, majeranek lub listki mięty. Do przyprawienia wykorzystaj świeżo zmielony czarny pieprz. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Tak przygotowany dip podawaj do dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Możesz w nim maczać frytki lub pokrojone w słupki świeże warzywa, np. marchewkę i seler naciowy. Sos świetnie skomponuje się z plackami z ziemniaków lub cukinii, omletem i naleśnikami ze szpinakiem. Do czego podasz dip ziołowy? Swoją propozycję umieść w komentarzu pod przepisem.