
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skóry. Wyciśnij z niej sok połącz w kielichu miksera z jogurtem, majonezem Hellmann's, dodaj zioła, pietruszkę, bazylię, oregano, posiekany tymianek i ząbek czosnku. Wszystko razem zmiksuj dokładnie.


Dobra rada:
Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, warzyw i darów morza.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip ziołowy
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i przekąsek. Aby przygotować ten gęsty, pyszny sos, w jednym naczyniu połącz sok wyciśnięty z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do przełamania jego pikantnego smaku użyj łyżeczki płynnego miodu. Świeże zioła – oregano, bazylię, tymianek oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Świetnie sprawdzi się także rozmaryn, majeranek lub listki mięty. Do przyprawienia wykorzystaj świeżo zmielony czarny pieprz. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Tak przygotowany dip podawaj do dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Możesz w nim maczać frytki lub pokrojone w słupki świeże warzywa, np. marchewkę i seler naciowy. Sos świetnie skomponuje się z plackami z ziemniaków lub cukinii, omletem i naleśnikami ze szpinakiem. Do czego podasz dip ziołowy? Swoją propozycję umieść w komentarzu pod przepisem.