Dip ziołowy - sos: przepis do frytek, warzyw, sałatki | Przepisy.pl pixel

Dip ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry. Wyciśnij z niej sok połącz w kielichu miksera z jogurtem, majonezem Hellmann's, dodaj zioła, pietruszkę, bazylię, oregano, posiekany tymianek i ząbek czosnku. Wszystko razem zmiksuj dokładnie.

Dip ziołowy  - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, warzyw i darów morza.

2

Opinie o przepisie

  • Lala

    Lala , 29.07.2025

    Za dużo cytrynu, wyszło strasznie kwaśne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip ziołowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip ziołowy Dip ziołowy

Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i przekąsek. Aby przygotować ten gęsty, pyszny sos, w jednym naczyniu połącz sok wyciśnięty z cytryny, majonez oraz jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do przełamania jego pikantnego smaku użyj łyżeczki płynnego miodu. Świeże zioła – oregano, bazylię, tymianek oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Świetnie sprawdzi się także rozmaryn, majeranek lub listki mięty. Do przyprawienia wykorzystaj świeżo zmielony czarny pieprz. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Tak przygotowany dip podawaj do dań z grilla, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Możesz w nim maczać frytki lub pokrojone w słupki świeże warzywa, np. marchewkę i seler naciowy. Sos świetnie skomponuje się z plackami z ziemniaków lub cukinii, omletem i naleśnikami ze szpinakiem. Do czego podasz dip ziołowy? Swoją propozycję umieść w komentarzu pod przepisem.