Grillowane kalmary - VIDEO

- Krok 1Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.
- Krok 2Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.
- Krok 3Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.

W taki sam sposób możesz przygotować również kawałki ośmiornicy.

Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromatycznych przyprawach to pomysł na grillowane zakąski, które z pewnością zachwycą rodzinę i znajomych. Każdy będzie chciał zgarnąć ostatni kąsek!
Dla kogo?
Dla fanów nietuzinkowych przysmaków. Grillowane kalmary z przyprawami dającymi im lekko pikantny smak to danie, do którego często się wraca.
Na jaką okazję?
Na grilla i nie tylko! Przy kalmarach wiele tradycyjnych potraw przygotowywanych na grillu bądź patelni grillowej traci na atrakcyjności. Daj się skusić!
Czy wiesz, że?
Olej sezamowy to świetny dodatek do potraw orientalnych. Urozmaici on także tradycyjne przepisy, nadając potrawom ciekawy, lekko sezamowy smak oraz aromat.
Dla urozmaicenia:
Oprócz kalmarów w ten sam sposób możesz przygotować kawałki ośmiornicy. To dobry moment, żeby jej w końcu spróbować.