Grillowane kalmary video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kalmary - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować również kawałki ośmiornicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kalmary - VIDEOGrillowane kalmary - VIDEO

Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromatycznych przyprawach to pomysł na grillowane zakąski, które z pewnością zachwycą rodzinę i znajomych. Każdy będzie chciał zgarnąć ostatni kąsek!

Dla kogo?

Dla fanów nietuzinkowych przysmaków. Grillowane kalmary z przyprawami dającymi im lekko pikantny smak to danie, do którego często się wraca.

Na jaką okazję?

Na grilla i nie tylko! Przy kalmarach wiele tradycyjnych potraw przygotowywanych na grillu bądź patelni grillowej traci na atrakcyjności. Daj się skusić!

Czy wiesz, że?

Olej sezamowy to świetny dodatek do potraw orientalnych. Urozmaici on także tradycyjne przepisy, nadając potrawom ciekawy, lekko sezamowy smak oraz aromat.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kalmarów w ten sam sposób możesz przygotować kawałki ośmiornicy. To dobry moment, żeby jej w końcu spróbować.