Grillowane kalmary video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kalmary - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować również kawałki ośmiornicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kalmary - VIDEOGrillowane kalmary - VIDEO

Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromatycznych przyprawach to pomysł na grillowane zakąski, które z pewnością zachwycą rodzinę i znajomych. Każdy będzie chciał zgarnąć ostatni kąsek!

Dla kogo?

Dla fanów nietuzinkowych przysmaków. Grillowane kalmary z przyprawami dającymi im lekko pikantny smak to danie, do którego często się wraca.

Na jaką okazję?

Na grilla i nie tylko! Przy kalmarach wiele tradycyjnych potraw przygotowywanych na grillu bądź patelni grillowej traci na atrakcyjności. Daj się skusić!

Czy wiesz, że?

Olej sezamowy to świetny dodatek do potraw orientalnych. Urozmaici on także tradycyjne przepisy, nadając potrawom ciekawy, lekko sezamowy smak oraz aromat.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kalmarów w ten sam sposób możesz przygotować kawałki ośmiornicy. To dobry moment, żeby jej w końcu spróbować.