Grillowane kalmary video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kalmary - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.

Grillowane kalmary - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować również kawałki ośmiornicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kalmary - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kalmary - VIDEOGrillowane kalmary - VIDEO

Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromatycznych przyprawach to pomysł na grillowane zakąski, które z pewnością zachwycą rodzinę i znajomych. Każdy będzie chciał zgarnąć ostatni kąsek!

Dla kogo?

Dla fanów nietuzinkowych przysmaków. Grillowane kalmary z przyprawami dającymi im lekko pikantny smak to danie, do którego często się wraca.

Na jaką okazję?

Na grilla i nie tylko! Przy kalmarach wiele tradycyjnych potraw przygotowywanych na grillu bądź patelni grillowej traci na atrakcyjności. Daj się skusić!

Czy wiesz, że?

Olej sezamowy to świetny dodatek do potraw orientalnych. Urozmaici on także tradycyjne przepisy, nadając potrawom ciekawy, lekko sezamowy smak oraz aromat.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kalmarów w ten sam sposób możesz przygotować kawałki ośmiornicy. To dobry moment, żeby jej w końcu spróbować.