Składniki
750 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.

Krok 2
Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.

Krok 3
Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.


Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować również kawałki ośmiornicy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane kalmary - VIDEO
Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromatycznych przyprawach to pomysł na grillowane zakąski, które z pewnością zachwycą rodzinę i znajomych. Każdy będzie chciał zgarnąć ostatni kąsek!
Dla kogo?
Dla fanów nietuzinkowych przysmaków. Grillowane kalmary z przyprawami dającymi im lekko pikantny smak to danie, do którego często się wraca.
Na jaką okazję?
Na grilla i nie tylko! Przy kalmarach wiele tradycyjnych potraw przygotowywanych na grillu bądź patelni grillowej traci na atrakcyjności. Daj się skusić!
Czy wiesz, że?
Olej sezamowy to świetny dodatek do potraw orientalnych. Urozmaici on także tradycyjne przepisy, nadając potrawom ciekawy, lekko sezamowy smak oraz aromat.
Dla urozmaicenia:
Oprócz kalmarów w ten sam sposób możesz przygotować kawałki ośmiornicy. To dobry moment, żeby jej w końcu spróbować.