Chana dal – potrawka z grochu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chana dal – potrawka z grochu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

4 cm

5 sztuk

0.5 opakowania

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

400 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.

Chana dal – potrawka z grochu - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.

Chana dal – potrawka z grochu - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.

Chana dal – potrawka z grochu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chana dal – potrawka z grochuChana dal – potrawka z grochu

Czasem kwestią przyrządzenia interesującego, pysznego dania nie jest egzotyczny przepis z wieloma nieznanymi przyprawami, lecz dobry pomysł na coś prostego. Jednym z takich przebłysków geniuszu jest chana dal z grochu, który w Polsce jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do dań. W poniższym przepisie gra on jednak główne skrzypce. Daj mu szansę, a odwdzięczy ci się fantastycznym smakiem!

Dla kogo?

Chana dal z grochu powinno szczególnie zainteresować wegetarian, a także osoby, które szukają krótkiej, ciekawej odskoczni od mięsa.

Na jakie okazje?

Każde! Potrawka z grochu może być podawana jako przystawka, danie główne, kolacja lub śniadanie.

Czy wiesz, że?

Klasyczne chana dal serwowane jest z ciecierzycą. Człon „chana” oznacza właśnie ciecierzycę. 

Dla urozmaicenia:

Chana dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.