Składniki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
4 cm
5 sztuk
0.5 opakowania
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
400 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.
Dobra rada:
Dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chana dal – potrawka z grochu
Czasem kwestią przyrządzenia interesującego, pysznego dania nie jest egzotyczny przepis z wieloma nieznanymi przyprawami, lecz dobry pomysł na coś prostego. Jednym z takich przebłysków geniuszu jest chana dal z grochu, który w Polsce jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do dań. W poniższym przepisie gra on jednak główne skrzypce. Daj mu szansę, a odwdzięczy ci się fantastycznym smakiem!
Dla kogo?
Chana dal z grochu powinno szczególnie zainteresować wegetarian, a także osoby, które szukają krótkiej, ciekawej odskoczni od mięsa.
Na jakie okazje?
Każde! Potrawka z grochu może być podawana jako przystawka, danie główne, kolacja lub śniadanie.
Czy wiesz, że?
Klasyczne chana dal serwowane jest z ciecierzycą. Człon „chana” oznacza właśnie ciecierzycę.
Dla urozmaicenia:
Chana dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.