Chana dal – potrawka z grochu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chana dal – potrawka z grochu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

4 cm

5 sztuk

0.5 opakowania

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

400 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.

Chana dal – potrawka z grochu - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.

Chana dal – potrawka z grochu - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.

Chana dal – potrawka z grochu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chana dal – potrawka z grochu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chana dal – potrawka z grochuChana dal – potrawka z grochu

Czasem kwestią przyrządzenia interesującego, pysznego dania nie jest egzotyczny przepis z wieloma nieznanymi przyprawami, lecz dobry pomysł na coś prostego. Jednym z takich przebłysków geniuszu jest chana dal z grochu, który w Polsce jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do dań. W poniższym przepisie gra on jednak główne skrzypce. Daj mu szansę, a odwdzięczy ci się fantastycznym smakiem!

Dla kogo?

Chana dal z grochu powinno szczególnie zainteresować wegetarian, a także osoby, które szukają krótkiej, ciekawej odskoczni od mięsa.

Na jakie okazje?

Każde! Potrawka z grochu może być podawana jako przystawka, danie główne, kolacja lub śniadanie.

Czy wiesz, że?

Klasyczne chana dal serwowane jest z ciecierzycą. Człon „chana” oznacza właśnie ciecierzycę. 

Dla urozmaicenia:

Chana dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.