Chilli z fasolką – z kurczakiem: szybki przepis | Przepisy.pl pixel

Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 puszki

2 łyżeczki

1 pęczek

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka oczyść z błon i pokrój w średniej wielkości kostkę. Mięso przełóż do miski, skrop olejem, posyp przyprawą Knorr i wymieszaj tak, by garam masala z tłuszczem równomiernie pokryła każdy kawałek kury.

Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - Krok 1

Krok 2

Do szerokiego rondla wlej kilka kropel oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć do niego mięso i podsmażaj z każdej strony, aż będzie rumiany. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - Krok 2

Krok 3

Do rondla z mięsem przełóż fasolę wraz z całą zawartością puszki. Potrawę zagotuj, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarła do dna. Worek z ugotowanym ryżem wyciągnij z wody, odsącz i przesyp do miski.

Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - Krok 3

Krok 4

Na tarce o okrągłych oczkach zetrzyj ser żółty. Natkę pietruszki umyj, wysusz i drobno posiekaj. Gotowe chili z fasolką przelej na talerz lub do miski, posyp startym serem oraz ziołami. Potrawę podawaj z ryżem.

Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką

Otwórz lodówkę lub zamrażalnik i wyciągnij to, co masz pod ręką. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w środku znajdziesz często używane w kuchni piersi z kurczaka. Choć spożywamy systematycznie, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie. Pożegnaj nudę w kuchni! Lubisz nieoczywiste smaki? Mamy coś dla Ciebie! Szybkie chili z kurczakiem i fasolą bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.

Dla kogo?

Wprost przepadasz za pikantnymi smakami? To danie rozgrzeje Cię do czerwoności! Będzie ostro, pysznie i wyraziście! Kurczak chili z fasolką posmakuje każdemu, kto przepada za kawałkami mięsa połączonymi z warzywami i pikantnym, pełnym aromatu sosem.

Na jaką okazję?

Zapraszasz znajomych do siebie do domu? A może znudziły Ci się dotychczasowe sposoby przygotowywania drobiu? Każda okazja jest dobra, aby przyrządzić szybkie chili z kurczakiem i fasolą. Eksplozja smaków gwarantowana! Fasolka z chili i kurczakiem doskonale smakuje również następnego dnia. Wystarczy tylko je podgrzać i pyszny obiad lub kolacja są gotowe!

Czy wiesz, że?

Do określenia ostrości papryczek chili w 1912 roku stworzono specjalną skalę Scovilla, która klasyfikuje dane odmiany i gatunki po zawartości kapsaicyny – substancji wywołującej uczucie poziomu ostrości. Za najostrzejsze papryki na świecie uważa się odmianę chili Dorset Naga nazywaną również „jadem kobry”, którą wystarczy jedynie dotknąć jedzenia, by nadać mu pikanterii.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczna i pełna smaku fasolka chili z kurczakiem najlepiej smakuje, gdy podaje się ją z dodatkiem białego lub brązowego ryżu. Wierzch potrawy warto udekorować grubo siekanymi świeżymi ziołami np. pietruszką lub kolendrą. Smacznego!