Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką
łatwe
865 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 puszki
2 łyżeczki
1 pęczek
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka oczyść z błon i pokrój w średniej wielkości kostkę. Mięso przełóż do miski, skrop olejem, posyp przyprawą Knorr i wymieszaj tak, by garam masala z tłuszczem równomiernie pokryła każdy kawałek kury.

Krok 2
Do szerokiego rondla wlej kilka kropel oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć do niego mięso i podsmażaj z każdej strony, aż będzie rumiany. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 3
Do rondla z mięsem przełóż fasolę wraz z całą zawartością puszki. Potrawę zagotuj, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarła do dna. Worek z ugotowanym ryżem wyciągnij z wody, odsącz i przesyp do miski.

Krok 4
Na tarce o okrągłych oczkach zetrzyj ser żółty. Natkę pietruszki umyj, wysusz i drobno posiekaj. Gotowe chili z fasolką przelej na talerz lub do miski, posyp startym serem oraz ziołami. Potrawę podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie chilli z kurczakiem i fasolką
Otwórz lodówkę lub zamrażalnik i wyciągnij to, co masz pod ręką. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w środku znajdziesz często używane w kuchni piersi z kurczaka. Choć spożywamy systematycznie, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie. Pożegnaj nudę w kuchni! Lubisz nieoczywiste smaki? Mamy coś dla Ciebie! Szybkie chili z kurczakiem i fasolą bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.
Dla kogo?
Wprost przepadasz za pikantnymi smakami? To danie rozgrzeje Cię do czerwoności! Będzie ostro, pysznie i wyraziście! Kurczak chili z fasolką posmakuje każdemu, kto przepada za kawałkami mięsa połączonymi z warzywami i pikantnym, pełnym aromatu sosem.
Na jaką okazję?
Zapraszasz znajomych do siebie do domu? A może znudziły Ci się dotychczasowe sposoby przygotowywania drobiu? Każda okazja jest dobra, aby przyrządzić szybkie chili z kurczakiem i fasolą. Eksplozja smaków gwarantowana! Fasolka z chili i kurczakiem doskonale smakuje również następnego dnia. Wystarczy tylko je podgrzać i pyszny obiad lub kolacja są gotowe!
Czy wiesz, że?
Do określenia ostrości papryczek chili w 1912 roku stworzono specjalną skalę Scovilla, która klasyfikuje dane odmiany i gatunki po zawartości kapsaicyny – substancji wywołującej uczucie poziomu ostrości. Za najostrzejsze papryki na świecie uważa się odmianę chili Dorset Naga nazywaną również „jadem kobry”, którą wystarczy jedynie dotknąć jedzenia, by nadać mu pikanterii.
Dla urozmaicenia:
Aromatyczna i pełna smaku fasolka chili z kurczakiem najlepiej smakuje, gdy podaje się ją z dodatkiem białego lub brązowego ryżu. Wierzch potrawy warto udekorować grubo siekanymi świeżymi ziołami np. pietruszką lub kolendrą. Smacznego!